Д-р Гергана Николова: Децата да се водят на плаж между 8 и 10 часа, както и между 16 и 18 часа

Ds olil


Децата да се водят на плаж между 8 и 10 часа, както и между 16 и 18 часа, за да е безопасна лятната почивката за тях. Това каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

„Ходенето на море през лятото е голяма забава за малчуганите, но както е казал Нушич: „Създайте условия на едно дете да направи беля и ако то не я направи, извикайте лекар“. Възможностите да се случи нещо неприятно, докато сме с деца на море, са много големи“, обясни тя.

Родителите обикновено се страхуват от влизането на децата във водата, но рискове крият както плажа и различните атракции, така и пътищата около пясъчните ивици, обясни тя.

„Прави ми впечатление, че в голямата си част децата са без бански на плажа. Всяко дете трябва да има бански, за да не замърсява органите си с пясък, което пък би създало условия за възникването на инфекция. Обикновено родителите смятат, че когато децата се пекат голи, ефектът е по-добър, но това не е така“, посочи още д-р Николова.

Само деца, навършили 6-месечна възраст, могат да се водят на плаж. Кърмачетата не бива да се излагат на слънце.

„Децата между 6-месечна възраст и 2 годинки трябва да са на сянка, под чадъра, ако ще бъдат водени на плаж. Те трябва да са облечени в памучни дрешки и задължително да имат шапка на главата. Много често се забравят слънцезащитните кремове, които предпазват нежната бебешка кожа от изгаряния“, обясни още общопрактикуващият лекар.

Д-р Николова подчерта, че е виждала малки деца с втора степен изгаряне и мехури по тялото, защото са оставени от родителите си дълго време на слънце с идеята, че така ще повишат имунитета му. Подобно поведение обаче завършва с приемането на детето в болница с тежки изгаряния и дехидратация.

„В медицината има едно правило: „Първо не вреди“. Това означава, че на първо място не бива да се допуска детето да получи топлинен удар или да изгори на слънце“, поясни още тя.

Рискът от заразяване с ентеровируси при децата е много голям. „Важно е да се спазва добра хигиена, както и да се внимава с храненето на децата на плажа“, поясни тя и подчерта, че на плажа децата няма как да се заразят с  COVID-19, защото там има достатъчно слънце и пространството е отворено.

Риск от хранителна интоксикация крият храните, продавани на плажа, предупреди тя./КРОСС/

бТВ, „Тази неделя“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram