Депутатите отхвърлиха предложение на БСП за руската ваксина „Спутник V“

Ds olil

След около два часа спорове депутатите в Народното събрание отхвърлиха предложението на БСП, с което се възлага на Министерския съвет да предприеме „всички необходими действия“, така че да осигури на българските граждани достъп до руската ваксина „Спутник V“.

Председателят на здравната комисия Александър Симидчиев („Демократична България“) представи вече изложените на заседание аргументи, че според българските закони не може да бъде използван в България лекарствен продукт за профилактика (какъвто са ваксините) без одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Симидчиев представи и аргументите на БСП, че други държави в Европейския съюз са си осигурили дози от „Спутник V“. Според социалистите има и недостиг на ваксини в България. „България е на последно място по брой ваксинирани и на челно място по смъртност“, заяви Георги Михайлов от БСП.

Даниел Митов от ГЕРБ репликира, че до края на юни доставените дози ваксини срещу COVID-19 в България ще са около 6 млн. и припомни, че употребата на „Спутник V“ се разглежда от Европейската агенция по лекарствата, но все още не е взела решение. Затова Александър Симидчиев отбеляза, че достъпът на българите до тази руска ваксина е въпрос на време.

„Когато Кремъл кихне, БСП се разболява“, каза Даниел Митов, като отбеляза, че има и други две руски ваксини, но за достъп до тях не се настоява. Хасан Адемов от ДПС призова Народното събрание да не превръща темата с ваксините в „геополитически проект“.

През февруари миналата година БСП направи аналогично предложение за „Спутник V“, но и тогава то бе отхвърлено.

Източник: Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram