Демерджиев: Без Калин Стоянов в МВР Пеевски ще има много по-ниски изборни резултати

Ds olil

Автор: Мартин Карбовски,  Youtube

Проверете изборните резултати на Пеевски, погледнете данните в Кърджали и в областта и в Благоевград, където Пеевски участваше лично на изборите да се види как расте тази активност, да се види къде в населените места гласуват 97 -98% от избирателите и почти 100% от тях гласуват в полза на ДПС. Да се направи такъв анализ, всъщност не е трудно, да се направи на база на данните, които публикува ЦИК и много лесно може да се види кой се облагодетелства от тези избори и благодарение на кой всички други политически сили от получиха по- ниски резултати. Това каза пред Карбовски и Дачков бившият зам.-вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков и двукратен служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев. 

Заради изборите Калин Стоянов е нужен на Пеевски, казва Демерджиев: Нека да си зададем въпроса за кого и с какво е толкова ценен този човек и пак да се върнем към резултатите на предходните избори. Мисля, че разковничето се крие там и отговорът се крие там. Единственият, който се облагодетелства от тези резултати е точно Пеевски.

– Г-н Иван Демерджиев, заедно сме с Явор Дачков и искаме да ви помолим да коментирате случващото се днес. Намесиха името ви в отказа на президента да подпише указа за служебен кабинет на Горица Грънчарова заради Калин Стоянов. Вие едва ли не сте повлияли на решението му.

– Който познава мен и президента никога не би твърдял подобни неща. Първо аз не мога да повлияя на президента и никога не съм си позволявал да му вменявам как да упражнява конституционните си правомощия. Второ президентът никога не би тръгнал да се влияе по такъв начин по какъвто някой явно се опитва да намекне, конституционните правомощия. Мисля, че той го е доказвал многократно, не само в този случай. Мисля, че позицията му е принципна. Тя беше такава от самото начало, когато Калин Стоянов беше назначен за служебен министър.

Тук отварям една скоба Калин Стоянов така и не осъзна каква е разликата между участието му в кабинет, сформиран от политически партии, на който дължи отчетност и участието на служебен кабинет, в който той трябва да се стреми като министър да е равно отдалечен и да обезпечи обективно протичане на процесите. Той не осъзнаа това нещо по никакъв начин. Напротив, влезе в диалог с политическите сили в подкрепа на едни и в ущърб на други.  Позволи си и коментари, някои от тях крайно неуместни.

Създаде изключително сериозно политическо напрежение и всъщност в момента създаденото от него напрежение, мисля, че не позволява той да продължи да упражнява този пост в условията на служебен кабинет, от който се очаква провеждането на честни избори.

– Имате ли доказателства, че Калин Стоянов е човекът на Пеевски? Нека да говорим директно.

– Ами нека да върнем лентата назад. Нека да видим какво се случи след протестите срещу БФС. Нека да видим как тогавашният министър-председател му поиска оставката и как той оцеля на този пост след погромите, които имаше.

– Как оцеля. Пеевски на кого се обади за да оцелее Калин Стоянов?

– Ами вие знаете кой подкрепи Калин Стоянов. Подкрепиха го Пеевски и съответно Борисов. Така оцеля Калин Стоянов тогава. А после проверете изборните резултати на самия Пеевски, тъй като си позволява Калин Стоянов да говоря за неуспели политици, не е лошо да говори за преуспелите политици и да се погледнат изборните резултати и активността в Кърджали и в областта, да се погледнат изборните резултати в Благоевград, където Пеевски участваше лично на изборите да се види как расте тази активност, да се види къде е в населените места гласуват 97 -98% от избирателите и почти 100% от тях гласуват в полза на ДПС. Да се направи такъв анализ, всъщност не е трудно да се направи на база на данните, които публикува ЦИК и много лесно може да се види кой се облагодетелства от тези избори и благодарение на кой всички други политически сили от получиха по- ниски резултати.

Явор Дачков: Това е ключово.

– Това е ключово и за още един въпрос. Това е ключово за въпроса кой има интерес този министър да продължава да бъде министър на вътрешните работи с всичките скандали, които създаде. И макар Пеевски да се опитваше да внушава постоянно на обществото, че ще има някаква намеса по отношение на кандидата за служебен министър-председател, ако има някаква намеса се видя каква е.  Да използваш за мотиви това, че хора, проверете го и това, назначени лично от Калин Стоянов, след като бяха сменени огромно количество хора в главните дирекции, в областните дирекции директорите, почти всички на министерството на вътрешните работи, та тези същите хора, които ти си назначил и които йерархично са ти подчинени, да се чува тяхното мнение и те да се определят кой ще е министър на вътрешните работи е абсурдно и няма как да бъде меродавно. 
В МВР има близо 50 000 служители, а тези са много много малка част от тях, при това подбрани по един особен начин, както се вижда.

-Карбовски: Позволете ми това леко заяждане. Не е ли не беше ли ваш главен секретар Калин Стоянов, вие когато бяхте министър?

– Не беше главен секретар. Той беше назначен в ГДБОП от предходния министър Бойко Рашков. Тук аз ще отворя една скоба и ще кажа, че Калин Стоянов за повече от година забрави кой предложи предходния главен секретар Живко Коцев. Той тогава заяви, че лично го предлага, че е лично негов избор и носи отговорност за Живко Коцев. Сега се оказва, че не носи никаква отговорност за Живко Коцев, а след ерата Живко Коцев всъщност ни се предлага нещо невиждано до момента, когато говорим за професионалната независимост на МВР – МВР няма главен секретар от много време, благодарение на действията на Калин Стоянов.

МВР има изпълняващ функциите главен секретар, назначен от Калин Стоянов, а редът за назначаване на главен секретар е предложение на министерския съвет и указ на президента. Така че МВР действа в момента без главен секретар, съвсем умишлено очевидно и целенасочено, и противозаконно смея да кажа, защото законите са категорични в това отношение, че главният секретар трябва да бъде излъчен по този начин и да обезпечи професионалното ръководство и независимост на българската полиция.

– Възможно ли е да наречем това не дворцов, а направо държавен преврат, защото в момента пак се събират полицаи, които да протестират срещу това, че Калин Стоянов е отхвърлен от президента?

– Да изкараш униформени на улиците, дори бяха със служебните коли и то да ги изкараш по начин, за който има достатъчно данни, че са подготвени списъци. Ясно е къде са подготвени, ясно е как се подготвени и е ясно как са мотивирани.  Да ги изкараш на улицата по този начин, аз не мога да се сетя за друг подобен случай в министерството на вътрешните работи. Доскоро сочехме с пръст това, което се случва в прокуратурата и което знаем до какво доведе в крайна сметка – не можа да се спаси Гешев с това, но опозори българската прокуратура с тези протести. 
Сега Калин Стоянов прави същото. Опозорява МВР и неговите служители, което мисля, че ще го доведе до същия резултат.

– Вие сте информиран човек. Виждаме мълчанието на Борисов. Ние с Дачков не можахме да разберем защо Борисов не играе игра, а мълчи, снижава се, някак си е приземен. Пеевски ли ръководи в момента цялата политическа система? Аз съм с такова впечатление съм аз.

– Така изглежда. Аз лично се учудвам след като министри на господин Борисов повдигнаха темата с господин Кангалджиев с негови провинения, с данни за негови провинения. След като неговите министри повдигнаха тази тема, след като много добре знаят кой е този човек, каква информация и данни има за него и са изтекли. Мълчанието на господин Борисов и търпението един такъв човек да стои на най-високия професионален пост в МВР, не мога да си го обясня с нищо друго, освен с това, че очевидно в случая надделява Пеевски. Успял е да вземе превес.

– Как винаги надделява Пеевски? Това не е риторичен въпрос. Какво ви става на цялата политическа класа?

– Някои неща са много видими като резултати. Ще ви дам отново пример. От толкова възможности ти да се спреш само на един човек в МВР и при положение, че ти се дава възможност да предложи друг ти да откажеш? Правителството на сглобката падна заради този човек и не продължи да функционира. Имаше огромни скандали при назначаването му в предходния служебен кабинет и сега отново същото нещо. Нека да си зададем въпроса за кого и с какво е толкова ценен този човек и пак да се върнем към резултатите на предходните избори. Мисля, че разковничето се крие там и отговорът се крие там. Единственият, който се облагодетелства от тези резултати е точно Пеевски.

– Добре, ама понеже говорите конкретно сега аз ще ви дам един пример. Вие господин Демерджиев и аз имаме партия и ние сме на 1%. Ако имаме обаче вътрешен министър на колко можем да качим резултата си? 

– За да разберете конкретно, просто проследете резултатите в Кърджали и в Благоевград и ще видите как от избирателна активност, сега говоря в момента по памет, най-ниската в страната беше в Кърджали на предходно проведените избори. Как изведнъж стана втората най-висока в страната и пребройте колко гласа в повече получи господин Пеевски там, колко гласа повече получи в Благоевград и ще разберете, при положение, че трайно няколко избори преди това резултатите бяха сходни и много близки и много по-ниски. Така че вие може да си отговорите конкретно с цифри. 

– Защо ми давате математическа задача. Зле сме по математика с Явор Дачков. Кажете ми вие с колко скочи? Ако имаме 1%, колко 5, 6, 10?  Може ли да направим 10% ?

– Ще ви кажа приблизително в Кърджали са даже малко над 10% това, с което скочи. В Благоевград резултатите са малко по-ниски, но сходни.

– Значи вие твърдите, че…

– Тук говоря за общата активност, тук не говоря само за гласовете в полза на ДПС, респективно на Пеевски. А огромна част от тези гласове над 10% на фона на падащата обща избирателна активност отидоха именно за ДПС за Пеевски.

– Това е доста доста лоша новина за всички, които се явяват на избори, защото в момента, ако ние сме с вас имаме 1% …

– За мен да ви кажа е много странно, че всички, които ходят на избори, не са си проверили тази информация е не са си направили анализите и не боравят с точни цифри, защото точните цифри са най силни, а те дават много ясна представа с колко падат гласовете за всички останали, за всички останали казвам. И с колко се вдигат за един конкретен човек, представител на една партия към онзи момент.

– Разбирам, че можем да качим резултата от 1% на 10%, от 5% на 10-12% …

– Ами вижте за мен възниква въпросът, след като си сменил практически цялото ръководство на МВР, организираш избори… вижда се тази отчетлива разлика, а когато боравим с цифри и данни, няма как да се коментира едно или друго нещо, то е обективно, а не е въпрос на субективна преценка.

Не мога да разбера как не се намери възможност и опция да застане и да поеме отговорност този човек веднъж за един от своите така наречени назначения като се започне от главния секретар, когото, пак казвам, той предложи лично и застана зад него. После много се учуди от това, което прави, но не пое отговорност и преминем през всичките областни директори, които организираха избори.

– Какво казвате на ПП-ДБ, които направиха тези промени в Конституцията, заради които в момента според нас с Дачков и влизаме в конституционна криза?

– Така се получи, че на практика на два пъти се ограничи президента. Веднъж с приемането на тези промени, с които се отнеха правомощия. Аз като юрист твърдя, че се наруши баланса между властите, категорично. И тук съм изцяло зад  конституционните съдии, които приеха, че тези поправки са противоконституционни. И втори път, когато се отне възможност на президента да избира кандидати за служебен премиер като на практика не са попълнени редица позиции от потенциалните кандидати. Това е отговорност на Народното събрание, респективно на партиите, в това число и на ПП-ДБ.

Оставени са хора с отдавна изтекъл мандат, вместо на тяхно място за толкова време, след като са приети тези конституционни промени да се изберат нови хора по прозрачен и ясен начин. И днес президента, вместо да е ограничен практически до избор от двама или трима човека, да имаше възможност да избира от 10 ,и тогава вече по някакъв начин да се очаква от президента да избере най-пригодния от тях.

В момента този избор практически е сведен до 0. А кой влияе на тези хора се вижда много ясно и с просто око. Не е нужно да го коментирам. Включително и днес се видя отново.

Към днешна дата не виждам някой, който да иска да се идентифицира с тези промени. Мисля, че последиците от тези промени застигнаха всички. Най-лошото е, че предизвикват, както казахте вие, безпрецедентна конституционна криза. Надявам се политическите партии най-сетне да се отразят и да намерят сили да излязат от това, в което вкараха държавата с действията си с тези промени.

– Последен въпрос. Петър Чобанов човек на Пеевски ли е също или не е човек на Пеевски? Защото помня КТБ.

– За да не си задаваме тези въпроси, трябва да си отговорим еднозначно на въпроса, че тези конституционни промени бяха пълен провал и сега в момента сме изправени пред абсурдната ситуация човек по човек от двама или трима души, които е ясно как са назначени, ясно е с гласовете на кои политически сили са изпратени там, да се питаме кой на кого е човек. Ами аз не мога да знам така пипалата на господин Пеевски докъде са стигнали. Очевидно са стигнали много далеч в държавата и очевидно този процес трябва да бъде прекратен и да има оздравителен процес.

Явор Дачков: Поздравявам ви за това интервю, г-н Демерджиев. Много точно беше това, което казахте и по същество. Благодаря ви много.

Карбовски: Аз също ви благодаря и ви моля дойдете за интервю в нашето студио няколко пъти ви звъним, а вие ни отлагате. Радвам се, че не ни отказвате, но моля ви се да ни гостувате.

– Аз силно огромно уважение към вас и към вашата аудитория. Обективни са били причините. Не съм отказвал интервюта и на вас също.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram