Два военни хеликоптера гасят складовете в Елин Пелин

Ds olil

Хеликоптер „Кугар“ и Ми-17 на ВВС се включиха в гасенето на пожара в складовете за фойерверки край Елин Пелин, съобщиха от Министерството на отбраната.

Хеликоптер „Кугар“ е излетял тази сутрин около 10:40 часа. Той е снабден с окачен съд тип „бамбибак“ и ще облива с вода засегнатите участъци. На борда на машината е и координатор от службите за пожарна безопасност. Вторият хеликоптер на ВВС Ми-17 е излетял към 11:10 часа, за да се включи в гасенето. 

Малко по-рано днес бе извършен разузнавателен полет, след който бе преценено, че има възможност за осъществяване на погасяване от въздуха. 

Припомняме, че експлозия стана в складова база за фойерверки, намираща се между града и гара Елин Пелин, като към момента в района е обявено частично бедствено положение. При едно от взривните вълни осколка прескочи разстояние от 500 – 700 м. и успя да запали съседен склад за хранителни стоки, като към момента този пожар е погасен.

Все още няма информация какво е количеството на готовата продукция фойерверки, но се знае, че в единия от складовете има пиротехника с около 2 тона тротилов еквивалент. Очакваше се остатъчните взривове да продължат няколко дни и една след като няма опасност за служителите на реда да се влезе на територията на складовете 

Движението покрай Елин Пелин по път III-105 между Елин Пелин и гара Елин Пелин ще остане ограничено и в двете посоки до неделя, 28 юли, като има осигурен обходен маршрут. Заради риск бяха евакуирани и живущите в гара Елин Пелин, както и в част от къщите в селото.

От взрива пострадаха двама човека – баща и дъщеря на 49 и 20 години. И двамата бяха приети в „Пирогов“, като мъжът е починал тази нощ. Той беше с 35% изгаряния, но е починал от силното обгазяване. Лекарите продължават да се борят за живота на 20-годишното момиче, като то е с 80% изгаряния и лекарите не направиха никакви прогнози. Това състояние се възприема като несъвместимо с живота. Има и хора в неизвесност, като по информация на БНТ, включително и синът на собственикът на складовете също е в неизвестност. 

Започнато е разследване, което е под надзора на Софийска окръжна прокуратура. То е стартирало с разпит на свидетел на тежкия инцидент в складовата база на фирма „Енигма“ ЕООД в с. Гара Елин Пелин. Вероятно се касае за пазача в складовете, за когото вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че е в шок от случилото се.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов възложи разследването на Националната следствена служба (НСлС). Петима дежурни следователи веднага са изпратени на място, извършили са разпит на свидетели. Но същинското разследване ще започне лед огледа и след като се елиминитират всички рискове.

От прокуратурата заявяват, че обект на анализ и проверка ще са всички възможни версии, в т.ч. взривовете и пожара на складовете с пиротехника да са възникнали вследствие на умишлени действия.

По данни на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община измерванията на мобилните станции показват, че въздухът в Елин Пелин не е замърсен, като фините прахови частици са в норма са.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram