Григорий Врачански е фаворитът за нов Български патриарх

Митрополит Григорий Врачански е фаворитът за нов български патриарх, споделят в църковните среди. Припомняме, че вчера Светият Синод на БПЦ избра тримата претенденти – Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински.

На заседанието митрополит Григорий е получил 11 гласа, а Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил – по 9 гласа и то след многобройни гласувания.

Според устава на Българската православна църква избраните трябва да отговарят на три условия – да са навършили 50 години, да имат 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот.

В избора на нов предстоятел на БПЦ участват всички архиереи на църквата – митрополити и епископи, по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, като от Софийската епархия са десет представители – шестима клирици и четирима миряни.

Освен това в избора участват по един представител на ставропигиалните манастири – Рилски, Бачковски и Троянски, по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, както и по един представител на средните духовни училища. Общо 145 души.

Кой е митрополит Григорий Врачански

Врачанският митрополит Григорий е роден със светското име Красимир Маринов Цветков през 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града.

Приема монашески постриг през 1996 г. в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах.

По-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“.

През 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

През 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а през 2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор с пълно единодушие Григорий е избран за Врачански митрополит.

След кончината на патриарх Неофит на 13 март 2024 година Светият синод избра Врачанския митрополит за свой наместник-председател. Решението бе взето с единодушие.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *