Вежди Рашидов: Най-добрият пророк на бъдещето е миналото

Предвид бялата ми коса и брада, на мен се падна честта да открия този парламент. Някои казват, че с възрастта човек помъдрява, други казват, че само тялото остарява. Живях дълго, видях много и все още търся отговора.

Това заяви след откриването на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов, който председателства заседанието като най-възрастния народен представител.

Спомням си детството, как дойдох да се изуча в големия град, помня смяната на имената и издевателствата. Помня купоните, протестите, палатките, мразовитата зима на 1997 година. Помня радостта, несполуките и неволите. Мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени. Най-добрият пророк на бъдещето е миналото. Всички тези години издигахме едни и сваляхме други. По пътя допуснахме грешки и допуснахме не малко несгоди, допълни Рашидов.

Сега стоим всички тук заедно след поредната тежка кампания – едни чегъртани, други обидени, трети забравени, четвърти обругавани, пети анатемосвани. И пак се чудим защо и на къде? Последните месеци се потопихме в реки от речи и опорки, заляхме всичко с обиди в опити да докажем правотата си. Моля ви, мислете колеги! Най-лесният път е агресията и отрицанието, но агресията ражда само агресия и отрицанието води само до отрицание на отрицанието. До кога така?!, запита най-възрастният депутат в настоящия парламент.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram