Вандали оскверниха братската могила на съветските воини в София. Мария Захарова ги нарече „сатанисти“

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече „сатанисти“ вандалите, които оскверниха паметника на могилата на съветските войници в София. „Сатанисти“, написа дипломатът в канала си в Телеграм.

По-рано ТАСС съобщи, че вандали са осквернили гроба на съветските войници, който се намира в софийския квартал Лозенец. Те са залели паметника с боя и са повредили скулптурното изображение на барелефа.

Руският посланик Елеонора Митрофанова изрази възмущение „във връзка с вандалския акт срещу братската могила на съветските войници в София“. „Изпратихме официална нота до българското външно министерство, с която обръщаме внимание на поредния вандалски акт срещу паметник, издигнат на гроба на съветските войници в софийския квартал Лозенец. Изразихме дълбока загриженост от продължаващото оскверняване на паметници на общата история на Русия и България. Надявам се, че компетентните български органи ще проведат щателно разследване на инцидента, ще накажат виновните, ще възстановят скулптурната композиция и ще направят всичко необходимо за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще“, каза Митрофанова пред ТАСС.

Българските социалисти изразиха възмущението си от вандалския акт и настояха паметникът да бъде реставриран, добавя агенцията.

ТАСС посочва, че редовно има посегателства срещу паметника на съветските войници. Мемориалът често е заливан с боя. През февруари 2020 г. вандали разбиха с чук лицата на воините върху барелефа. Възстановителните работи бяха извършени в най-кратки срокове. Сега паметникът отново се нуждае от сериозна реставрация.

В братската могила в София са погребани 154 войници и офицери от Съветската армия, починали от раните си в болници в българската столицая по време на Великата отечествена война.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *