Валентин Радев: В складовете няма оживял човек буквално

Ds olil

Има загинали хора в складовете, там няма оживял човек буквално – тези, които са по свидетелски показания. По преки обяснения от хора, които са били вътре, например охраната, трима души са вътре. Двама млади, единият е синът на собственика и друг младеж – също около тази възраст, и един възрастен – около 50-годишен. Това каза по btv Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи и председател на сдружението на специалистите по боеприпаси.

„Съболезнования за всички пострадали, цяла нощ бяхме там. Много е неприятно за местните хора и за близките на пострадалите. Влизахме вътре на два пъти. В складовете няма нищо – автомобили, всичко е изгоряло. Ударната вълна, която е близко – там всичко е пометено, автомобил, който е два метра е събран и смачкан на 50 см, има цели бетонни колони на пътя, не можехме да минем. Успяхме да влезем с бронирани автомобили, смело, но внимателно с каски и бронежилетки“, разказа Радев.

По думите му не е имало нужда от евакуация на хората от Гара Елин Пелин. „От началото още да кажа, че не знам защо се стигна до приказки за евакуация. Ако трябва да търсим нещо хубаво – това е, че няма осколки. Не отива нищо на големи разстояния, за това не трябваше да има евакуация и да притесняваме хората. Складовете са в полето. Има големи отстояния, така че е добре направено“, каза бившият вътрешен министър и председател на сдружението на специалистите по боеприпаси.

Според него невзривен е останал само последният шести склад, а в България няма достатъчно експерти, но задължително на такива места трябва да има подготвени хора.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram