Ваксините против грип вече са в аптеките

Ds olil

Грипните ваксини вече са налични в аптеките в страната. Това съобщиха от „Плюс мен“ – информационната платформа на Министерството на здравеопазването за ползата от ваксините.

Уточнява се, че ваксините са показани за имунизация при деца на възраст от 6 месеца и се поставят инжекционно.

От платформата се посочва, че грипна имунизация се препоръчва за лица с хронични заболявания, болни на хемодиализа; имуносупресирани пациенти, както и такива с органна трансплантация.

Желателно е да се ваксинират и лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.) и такива с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.)

Препоръчва се да се ваксинират и всички, които са в контакт с лица, изложени на повишен риск от усложнения след заболяване от грип, като членове на семейството, вкл. деца, персонал на лечебни, здравни и социални заведения.

От октомври започва безплатната ваксинация при личните лекари на лица на и над 65 г. по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу сезонен грип и пневмококови инфекции.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *