България е новият световен вицешампион по ученически дебати за 2024 година

Ds olil

На 16 юли българската делегация отлетя за Белград, Сърбия, за да вземе участие на Световното първенство по дебати за ученици 2024. След усърдна подготовка в продължение на няколко месеца, редица тренировки и участия в международни състезания, нашите лъвчета се отправиха към най-голямото предизвикателство – Световното първенство.

В турнира взеха участие над 68 държави като САЩ, Китай, Катар и др., а България заяви своята позиция на международната сцена в момента, в който детронира Световния шампион по дебати за ученици за 2023 г. – Канада, в елиминационните кръгове. В битка за световната титла отборът успя да победи и отборите на Сингапур, Гърция, Германия, Аржентина, Филипините, Южна Африка и др. На финала на турнира българският отбор се изправи срещу отбора на Шотландия и се представи достойно като постигна исторически успех в ученическите дебати на международната сцена. Това е и най-голямото постижение на Националния отбор по дебати до момента.

Националният отбор по дебати на България е инициатива на Асоциация дебати България от 2016 г. Целта на този проект е да развие и даде възможност на мотивирани ученици с изключителни дебатьорски заложби да представят България на международната сцена, докато развиват уменията си в сферата. Чрез участието си в отбора, учениците имат възможност да усъвършенстват критичното си мислене, реторическите си способности и да се включат в глобалната общност на дебатьорите. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram