Борисов: Няма да отстъпя от Рая Назарян, по-добре ужасен край, отколкото безпринципно управление

Ds olil

Няма да отстъпя от кандидатурата на Рая Назарян! Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като предложената от него Рая Назарян събра само 114 гласа и така не успя да се класира за председател на парламента..

За перспективата да отидем отново на избори Борисов бе категоричен:  „По-добре ужасен край, отколкото безпринципно управление“.

„Такава е традицията – най-голямата партия предлага и неин трябва да бъде председателят на НС. Всички виждат как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. 100 пъти ви казах, че само с ДПС не можем да направим коалиция. Точка! Без да има широк формат, не можем да направим коалиция. Правителство на споделена отговорност с всички партии може да се направи“, призова Борисов.

Борисов излезе видимо ядосан от парламентарната зала и на входа й се спря пред журналистите.

„Внимателно слушах изказванията на политическите партии и има доста противоречия, посочи той. Денков казва, че първата политическа сила носи цялата отговорност. По-малките партии казват, че сме равни. И те са прави. Нито един не си е извел поуки. И ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае, че първо, успехите, които иска да си препише, са направени повече от нас, тъй като сме по-голяма партия. И той беше лесно да бъде избран за премиер, защото тогава имаше един отговорен ГЕРБ. А сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос. Разликата е, че когато те бяха втори, имаше отговорен ГЕРБ, който ги подкрепи. Но със своите корупционни тежести, особено последваните скандали, те имат 22 депутати, ГЕРБ има 68 депутати, което прави три пъти повече, изтъкна Борисов.

С кое основание, цялата корупция, която нагнетиха, те отново искат да се изявяват като ментора на обществото, попита лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ настоя бившите си партньори в управлението да преговарят за кабинет и повтори, че трябва да поемат отговорността си за властта. „Алексей, Бог да го прости, го няма, иначе щехме да идем в манастира и да се разберем с него“, каза той, препращайки към неофициалните информации, че взаимодействието между партията му и коалицията в миналия мандат е било уговорено с посредничеството бизнесмена, който беше застрелян миналия август край София.

Видимо ядосан, Борисов отговори на репликата на Денков от парламентарната трибуна, че правителството му е било свалено под давлението на ГЕРБ и ДПС заради нежеланието им за реформи. „Денков изрече лъжа – никакъв Пеевски и никакво ДПС не са участвали в преговорите. Причината да падне правителството беше само един външен министър“, каза той и допълни: „С ДПС преговаряше Кирил Петков […] Стига изопачавали истината“.

Хайде да седнем и да направим едно стабилно управление както ни надери народът – първият, вторият и третият. Това е изходът от кризата, призова Борисов.

 Борисов обвини в кулоарите на парламента по-малките партии в неконструктивно поведение и отново обвърза мнозинството за избор на председател на Народното събрание с възможността за съставяне на правителство. Той декларира, че партията му няма да отстъпи от кандидатурата на Рая Назарян, въпреки че при двете гласувания досега тя не успя да събере нужното мнозинство, защото трябва да се спазва принципът най-голямата група да има председател.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram