Близо 17 000 българи са починали от рак за година

Форумът се организира всяка година традиционно от Българското онкологично научно дружество (БОНД). На семинара ежегодно се събират водещи онколози, изследователи и здравни специалисти, за да споделят знания, опит и идеи. Освен местни представители, в конгреса участват и множество изтъкнати чуждестранни експерти.

Тази година сред застъпените теми са рак на простатата, млечната жлеза, белия дроб, бъбрека, уротела, дебелото черво, главата и шията, ендометриалния карцином, щитовидния карцином, меланома и др. Представят се съвременни методи за диагностика и лечение на рака.

„Над 150 000 души в страната са с призната трайно намалена работоспособност поради ракови заболявания, което показва колосалната социална значимост на болестта“, заяви проф. д-р Асен Дудов, председател на БОНД, при откриването на конгреса.

„От съществено значение да сме в крак с последните научни разработки, за да можем да предоставяме на нашите пациенти най-доброто възможно лечение“, отбеляза експертът онколог.

„Подобряването на качеството на живот на пациентите, преживели рак, както и на тези, които са в активно лечение, изисква укрепване на палиативните грижи, създаване на подходящи рехабилитационни програми и подпомагане на реинтеграцията на преживелите онкологични заболявания“, категоричен е проф. Дудов.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *