Бежанците от Украйна са най-недоволни от предоставента им помощ в Румъния и България

Ds olil

Автор: mediapool.bg

Над 80% от украинските семейства са доволни от помощта, която получават в страните, в които са потърсили убежище, но въпреки това почти половината от тях остават под прага на бедността, което показва, че помощта, макар и оценена, не е достатъчна. Това се посочва в Междуведомствения доклад за закрила и отговорност за бежанците от Украйна, който беше публикуван в края на юни от Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН). Документът проучва състоянието на закрилата за украинските бежанци в 7 европейски държави: България, Чехия, Унгария, Молдова, Полша, Румъния и Словакия. В отделните страни нивото на удовлетвореност от подкрепата за украинските бежанци варира: сред високо оценяваните страни са Молдова (98%), Словакия (90%) и Унгария (88%), докато по-ниски нива на удовлетвореност са отчетени в Румъния (61%), България (69%) и Полша (77%).

Средно 7% от анкетираните 11 530 украински домакинства в седемте държави са недоволни от предоставената помощ, като най-висок е делът им в Румъния (14%) и България (9%). Недоволството е основно от размера на финансовата помощ и е особено забележимо в семействата, в които има човек с увреждане.

В

различните държави от ЕС социалната подкрепа, на която украинските бежанци имат право, е различна – в зависимост от спецификите на местното законодателство. Първоначалните програми за подкрепа на бягащите от войната в повечето страни вече бяха ревизирани и видоизменени, като сега са фокусирани върху интеграцията на украинците и техните деца.

На каква помощ имат право украинците в България

Повече от 2.2 милиона бежанци от Украйна са преминали през България от началото на войната, а към февруари 2024 г. в страната са останали поне 52 780 души. По-голямата част от бежанците от Украйна са жени и деца. Временна закрила е предоставена на над 174 622 души.

От началото на войната в България има програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна, по която държавата плаща за настаняването на украинци, получили временна закрила, в държавни бази и хотели. За последно тя беше удължена до 31 юли 2024 г. По данни на Министерството на финансите за 2023 година държавата е платила 56 млн. лева (28.6 млн. евро) за настанените в хотели украински бежанци. Към февруари тази година настанените в държавни бази са около 5 600 души, а от началото на войната повече от 25 000 души са получили подслон по програмата.

Украинските граждани, които са получили временна закрила в България, могат да ползват социално подпомагане по същия ред, който е валиден за българските граждани. Те имат право веднъж годишно на еднократна помощ за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности, обясниха за Mediapool от Министерството на труда и социалната политика. Еднократната помощ се отпуска само ако са изпълнени две условия: да е възникнал инцидент и семейството да е в невъзможност да покрие непредвидените разходи със собствени средства. От 01.06.2023 г. максималната стойност на помощта е 1578 лв (806 евро), а преди това беше 375 лв. (191 евро). За да бъде отпусната помощта, се извършва социална анкета, която има за цел да установи всички обстоятелства от социален, семеен, битов и здравен характер, имотно състояние и други. От началото на годината до 30.06.2024 г. този вид помощ е отпусната в 142 случая.

На 124 украински граждани е отпусната месечна финансова подкрепа, на която имат право хората с увреждания. По закон тя варира от 36.82 лв. (19 евро) на месец до 299.82 (152 евро) за хората с най-тежки увреждания.

Интересът към ползването на социални услуги е много слаб: от началото на войната в Украйна до момента са подадени едва 33 заявления за ползване на социални услуги: в кризисни центрове, центрове за обществена подкрепа, дневни центрове за хора с увреждания и др. Основната причина за това е езиковата бариера.

14 786 украинци работят официално у нас, 143 са на борсата

Чужденците, ползващи се от временна закрила по Закона за убежището и бежанците, включително и украинските граждани, имат право да се регистрират в бюрата по труда и да се ползват от същите права като българските граждани. Могат да се включат в програми за субсидирана заетост и обучение, за стартиране на собствен бизнес или да бъдат насочени към подходяща работа.

Общият брой украински граждани, ползвали услуги по заетостта през 2023 г. е 2180 души.

Към 30 юни 2024 г. в бюрата по труда са регистрирани 143 украински граждани
със статут на временна закрила. От тях 26 са мъже и 117 жени. Най-много са в
София – 19 души, следват Пловдив -17, Бургас -15, Варна -12, Благоевград – 11 и др.

войната помага за интеграцията на украински бежанци у нас. Тя обяснява, че достъпът до социални услуги е възпрепятстван, включително заради езиковата бариера.

„Няма как да ползват психолог или логопед на чужд език. Или дете с аутизъм да посещава дневен център за чужд език“, коментира тя. Според нея много малко от нуждаещите се хора с увреждания получават индивидуална оценка на потребностите, за да получат адекватна помощ. Като проблем Добрева отчита това, че украинските бежанци нямат право на семейни помощи за деца и данъчни облекчения за деца, което ощетява работещите хора, които допринасят за икономиката ни. Проблеми има при включването на украински граждани в курсове за квалификация заради изискваните за целта документи. Добрева припомни и огромните бюрократични трудности пред интеграцията на украинците с медицинско образование в българската здравна система.

1350 леи на месец (270 евро). Преди това сам човек получаваше 2100 леи (420 евро) на месец за настаняване и храна, а тричленно семейство можеше да получи максимум 6300 леи (1265 евро) на месец.

В Чехия най-нуждаещите се получават 120 евро на месец

В Чехия всеки украински бежанец получава хуманитарна помощ от около 160 евро месечно за период от шест месеца, след което се намалява до приблизително 120 евро на месец за неопределено време. Правото на обезщетение се губи когато човек разполага с достатъчно пари, за да си осигури жилище, да си купи храна и хигиенни принадлежности. Украинските бежанци в Чехия имат право на безплатно здравеопазване и обучение за децата, помощ при намиране на работа чрез бюрото по труда и курсове по чешки език.

Държавата също така предоставя субсидии на чехи, които приемат украински бежанци. Те обаче постепенно намаляват и в момента са по-скоро символични – за разлика от времето непосредствено след руската инвация в Украйна.

Официално 600 000 украински бежанци са преминали през Чешката република досега и продължават да пристигат по около 1500 на седмица. Около половината от тези 600 000 са останали в Чехия. Една част са се върнали в Украйна или са продължили към други държави от Западна Европа.

Днес приблизително 340 000 украински бежанци живеят в Чехия, като 123 000 от тях работят легално. Правителството изчислява, че около 50 000 други работят нелегално. Останалите са безработни, пенсионери и деца. Около 100 000 бежанци в момента получават горепосочените хуманитарни помощи, тъй като доходите им не стигат за осигуряването на жилище, храна и хигиенни нужди.

Полша спря някои облаги за украинските бежанци

От 1 юли 2024 г. в Полша влязоха в сила нови правила за подкрепа на украинските бежанци. Новото законодателство прекратява еднократната помощ от 300 полски злоти (69 евро) за основни разходи за живот и дневната помощ от 40 злоти (9 евро) за тези, които осигуряват настаняване и храна на украински граждани. Местата за настаняване ще бъдат финансирани от държавата, само ако имат договори с местните власти. Частните лица, които приемаха украински граждани, вече няма да имат право на финансова подкрепа от държавата.

За приобщаването на украинските деца се въвежда задължението те да посещават полски училища. Досега украинските деца можеха да учат и дистанционно в рамките на украинската образователна система. Също така украинчетата трябва да посещават полски училища, за да могат родителите им да получават месечна надбавка от 800 полски злоти (приблизително 186 евро).

Към май тази година над 950 000 украинци, пребиваващи в Полша, имат активен национален идентификационен номер, като ВКБООН прогнозира, че този брой ще достигне 1.1 милиона до края на годината.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Бежанците от Украйна са най-недоволни от предоставента им помощ в Румъния и България

  1. Да си стоят в уйкрайна! И ние не сме доволни ама кой ни пита.

Comments are closed.