Банките против част от закона за личния фалит

Ds olil


Да се уточни актуалният план на Закон за неплатежоспособност на физическите лица, оферират от Асоциация на банките в България в мнение по оферти план, внесен от ПП-ДБ в Народното събрание.

В закона има нарочна уредба за произвеждане само че неплатежоспособност за жители без имущество и приходи. Предвидено е при такива случаи съдът да открие произвеждане по неплатежоспособност и ще го спре за период от една година. В този период длъжникът може да изиска неговото обновяване, при условия че потвърди, че има секвестируемо имущество, което да е задоволително да покрие началните разходи и да удовлетвори отчасти вземанията на кредиторите. Ако в границите на година длъжникът не изиска обновяване на производството, съдът го приключва.

Според Асоциация на банките обаче това е доста къс период, а последствията, в случай че длъжникът не е присъединил тези вземания в декларацията си, са погасяване по реда на член 97 от законопроекта. Предвидено е преценката за съществуване на задоволително имущество да се прави единствено въз основа на заявените от длъжника данни в молбата му, без съдът да има обвързване да ревизира дали те дават отговор на истината, написа в мнението. Според банките това ще докара до повече проблеми, и да се възползват недобросъвестни длъжници.

Колекторските компании дават „втори късмет“ на потребителите Според тях не е редно и да няма ограничавания върху правната сфера на длъжника след привършване на производството, като опцията за елементарно изчистване на отговорностите без никакви последствия за длъжника, ще докара до неустойчивост в стопанския оборот.

Те упорстват още молба за определяне на изискванията за погасяване на отговорностите да може да се подава еднократно от длъжника, а не както е планувано в този момент. В законопроекта е написано, че безспорната отминалост стопира да тече за времето, в което трае производството по неплатежоспособност. Според асоциацията обаче безспорната отминалост би трябвало да е неприложима напълно във връзка с вземания, които са зародили до преустановяване на производството по неплатежоспособност по Търговския закон и по Закона за неплатежоспособност на физическите лица/КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram