Апокалиптични кадри от язовир Студен кладенец (снимки)

Ds olil

Апокалиптична е картината на много места в страната заради рекордните жеги и суша, а прогнозите не са добри.

„Прогнозите за тази есен – не са от най-дъждовните!“, посочват от Метео Балканс в публикация със снимки на пресъхналия язовир Студен кладенец, намиращ се в южна България, разположен по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали. Той е част от Каскада „Арда“ на Националната електрическа компания.

Със своите 27.8 km² площ, той е 3-тият по големина язовир в България след „Мандра“ и „Искър“.

Най-дългият въжен мост в България – Лисиците, прекосява язовир Студен кладенец. С уникалното си разположение и величествен външен вид, той привлича хиляди туристи годишно.

„За първи път стъпих на въжения мост през 2017 г., когато пишех книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“. Останах без думи – синята вода на язовира, леко поклащащият се мост и селото в далечината, където не ме посрещнаха лисици, а приказно красива сърна. Всичко се случваше сякаш на забавен кадър. Вятърът подгонваше мислите ми в различни посоки, а очите ми не можеха да се нагледат на тази красота. Исках да изпитам това отново. “ – споделя Боряна, която стои зад сайта patepisanici.com.

Кога и дали Боряна, както и всички ние ще можем „да изпитаме това отново“?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram