„В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията. Точно тогава загубихме обучените си кадри. Сега работим с персонал от чужбина, което не е най-доброто.“
Това коментира съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов по БТВ. Той добави, че в сегашната ситуация, ако не беше се запазил ДДС от 9% за ресторантьорския бранш, са щели да последват фалити.
„Досега имаме три пъти и половина увеличение на разходите. Хората усетиха инфлацията. Тя в някои места достигаше почти до 20%, според официалната статистика, а в малката потребителска кошница тя беше много по-голяма“, обясни Алибегов. Той добави, че в брашна от началото на годината има 3 вдигания на заплатата.
„При нас проблемът е в липсата на кадри. Сигурно има по-големи предприятия, където се достига до 20% чужди работници. Те минават през фирми, ангажираме ги от различни страни. Това е един тренд, който най-вероятно ще продължи, тъй като нашите обучените кадри си тръгнаха по време на пандемията“, обясни Алибегов.
Той коментира и минималната заплата, която има идея да стане 50% от средната. Според него това ще даде малко спокойствие на хората./КРОСС/
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram