Ако потрябват в новия парламент анестезиолог или сватбен агент – има ги

  • Бъдещият депутат: около 45-годишен мъж, икономист или юрист и с парламентарен опит
  • Доайенът отново е Вежди Рашидов, а най-младият май е Георги Кръстев от Русе – и двамата са от ГЕРБ

Ще има ли сватба (правителство) или и на този парламент ще му трябва упойка (за да преживее разпускането) и психолог (за болката от краткия мандат)?

Какъвто и да е развоят на политическата игра, 49-ото народно събрание ще е подготвено за всяка от ситуациите със съответни специалисти.

Това показва бърз преглед на бъдещите депутати, чийто сборен образ може да се опише така: около 45-годишен мъж, икономист или юрист, с парламентарен опит.

14% са новобранците, но повечето от колегите им имат опит в законодателната и в изпълнителната власт. Доайенът и на този парламент отново ще е Вежди Рашидов. В миналия скулпторът бе избран за председател след тридневна патова ситуация между първите две групи.

Най-младият май също е от ГЕРБ – 23-годишният Георги Кръстев от Русе. Той обаче е доказан кадър в партията като областен координатор в дунавския град. Учи право в Русенския университет, специализирал е в програми за млади политици в чужбина. Медалист по плуване.

Заради краткия живот на парламентите в последните 2 години 39-годишният Павел Христов от ГЕРБ от Варна може да се похвали вече със 7 мандата от 42-ото НС насам.

Безспорен ветеран остава Рамадан Аталай от ДПС, който започва 12-и мандат от 1997 г. насам.

Най-популярно име в този парламент ще е Георги – носят го 8 от депутатите.

Петър, Христо и Ивайло има по шестима, а след тях в класацията се нареждат Николай, Димитър и Иван.

Сред жените има 3 Деници, следвани от Йорданка и Даниела.

Най-многобройни в този мандат са икономистите – 56 души. 49 са юристите. В класацията по професии следват 30 инженери, сред които технолог на месото и млякото (Кръстьо Врачев от “Възраждане”), еколози.

Сред депутатите има няколко политолози, археолози, историци, журналисти. Явно народните представители не спират да се образоват, защото

някои са с по три магистратури

31 имат опит в изпълнителната власт като министри в правителствата на Бойко Борисов и Кирил Петков. И тъй като и двамата са депутати, две от групите могат да се похвалят и с бивши премиери.

Лидерът на ГЕРБ този път ще се закълне като депутат от Пловдив. Прави го за първи път от 2021 г. насам, след като пропусна няколкото къси парламентарни мандата. В предизборната кампания сега обеща, че този път ще влезе в парламента, за да преговаря лично за правителство.

Това обаче няма да направи Слави Трифонов, който остава извън НС.

Лидерът на ИТН се закле само веднъж досега – когато партията му направи сефтето в парламента през април на пандемичната 2021 г. Тогава така и не дойде в голямата бяла сграда, но се включи дистанционно в работата на 45-ото народно събрание, провело едва 9 заседания.

С отказа си Трифонов освобождава място за 31-годишния Станислав Богдански от Благоевград. Той бе трети в листата, но с 349 преференции се изкачи място нагоре. Богдански е завършил публична администрация в ЮЗУ “Неофит Рилски”, кара магистратура по национална сигурност. Работи в застрахователната сфера.

Депутатите от този мандат ще си имат трима психолози

Сред новобранците в парламента е червената Валентина Димова, която е магистър по социална психология и е работила като психолог в център за обществена подкрепа в Полски Тръмбеш.

Освен нея експерт по психология и социални дейности е и Илиана Жекова от ГЕРБ, която има парламентарен опит. Както и колежката ѝ Христина Георгиева, която освен че е завършила политически мениджмънт, има специализация по психология.

Още осем са медиците в 49-ото НС. Най-много са в ГЕРБ – бившият здравен министър и хирург проф. Костадин Ангелов и доц. Лъчезар Иванов. Тук има и двама анестезиолози – д-р Красимир Събев от Смолян и Иван Червенков от Пловдив.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев и ортопед-травматологът Ивайло Митковски от Варна са в групата на ПП-ДБ. Последният е новобранец в парламента. Роден през 1966 г. във Варна. Работи в МБАЛ “Света Анна” и е гл. асистент в МУ – Варна. Той е един от учредителите на ДСБ, общински съветник от 1991 г. насам.

Групата на лекарите в НС се допълва от Джевдет Чакъров от ДПС. В парламента се завръща имунологът проф. Андрей Чорбанов от ИТН.

Запазва се тенденцията от последните парламенти – под 1/4 от всички са жени. 57 са представителките на нежния пол, които ще седнат зад парламентарните банки в този мандат. За сравнение – в 47-ото НС бяха 54 жени, а в предходните два парламента – 57 и 56. Най-много жени имаше в последното редовно 44-о НС – 65, което прави цели 27%.

Интересен факт е, че 

по-голямата част от новите лица в НС са жени

Сред тях е и Лена Бориславова. Тя вече веднъж се закле като депутат през есента на 2021 г., когато “Промяната” влезе за първи път в парламента, но тогава го напусна, за да стане говорител и шеф на кабинета на премиера Кирил Петков. В предходния мандат Бориславова само помага на съпартийците си, но за тези избори реши да се включи в битката за депутатско място.

Ново лице за “Промяната” е и Ванина Вецина. Бившата областна управителка в Монтана сега бе водач на листата там. Чаровната дама е родена в Берковица, има три деца. Управлява семеен бизнес в строителството и имотите, ръководи и хотел, създаден от родителите ѝ в Берковица. Брат ѝ Пламен Кръстев е известен музикант.

Млада русокоса красавица ще седне в редиците на ДПС. От Стара Загора втора след Халил Летифов влиза общинската съветничка от Павел баня Дженал Топалова-Яшар. Любопитното за нея е, че е сватбен агент, а и самата тя

се омъжи по време на предизборната кампания

Живее в село Търничени, община Павел баня. Бакалавър е по история и педагогика в Софийския университет, магистър по бизнес администрация, мениджмънт и лидерство в НБУ. През 2017 г. завършва и курс за управление на сватбена агенция, аранжор и флорист. Регистрира се и като земеделски производител, за да продължи семейния бизнес с рози.

Ново лице за ДПС е и Елван Гюркаш, която беше втора в Кърджали. Тя е икономист и ръководи дълго данъчните в града. Елван Гюркаш е в политиката повече от 20 г. – няколко мандата е общински съветник.

Педагогът Радослава Чеканска влиза от ГЕРБ от Кюстендил. Тя е с дълъг стаж в образованието като директор на Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление в Дупница.

62-годишната Даниела Божинова е от ПП-ДБ в Бургас. Завършила е арабистика и английска филология в СУ и има следдипломна специализация по “Международно право и външна търговия” в УНСС. Работи с шест езика – английски, арабски и руски, немски, италиански и френски. Божинова идва от неправителствения сектор.

Ново лице за БСП пък е Йорданка Георгиева от Попово. Тя е от гражданската квота. Магистър по маркетинг и мениджмънт, експерт по разработване и управление на проекти с европейско финансиране. Работи като ръководител на звеното “Европейски програми и проекти” в община Попово.

Георгиева беше трета в листата, но получи 1505 преференции и успя за изпревари втория – областния лидер на БСП д-р Светослав Стефанов.

“Възраждане” си има “вносен” депутат

46-годишният Димчо Димчев е родом от Силистра, учил е в Добрич, от 2000 г. живее в Лондон, но става водач на листата в Кюстендил. А от партията го представят като председател на “най-голямата българска емигрантска организация” (“Възраждане” – Лондон). Последните години работи в агенция за недвижими имоти в столицата на Великобритания.

Бившият национал по класическа борба Даниел Александров-Скейтъра за първи път влиза в парламента в 49-ото народно събрание. Прякорът му е от тийнейджърските години, когато се занимава активно точно със скейтборд.

Бившият национал по класическа борба Даниел Александров е сред новите лица на 49-ото Народно събрание. СНИМКА: Личен архив
Бившият национал по класическа борба Даниел Александров е сред новите лица на 49-ото Народно събрание. СНИМКА: Личен архив

Роден е на 13 септември 1991 г. в Дупница. Първият си пробив прави на европейските игри в Баку през 2015 г., когато грабна бронз при 80-килограмовите. На европейското в Рига през следващата година отново стигна до бронз. Вторият му медал от европейско дойде на първенството в Каспийск (Русия) през 2018 г.

Най-големия си успех записа на европейското през 2020 г. в Рим, където вече при 82-килограмовите взе сребро. И когато всички очакваха избухване на олимпиадата в Токио, загуби още първия си мач от квалификацията в Унгария, след което сложи край на кариерата си. Два пъти е носител на пояса на “Никола Петров”, най-престижния турнир в България и един от най-силните в Европа.

Александров е областен координатор за ГЕРБ в Кюстендил. Но влезе в парламента от София на мястото на известния лекар Асен Балтов, който се отказа от депутатското място. Той е един от най-големите активисти на младежкия ГЕРБ. Прочу се и като направи клип, в който търси парапета в кооперацията на улица “Гладстоун”, прочула се от видеото на бившия премиер Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова.

Даниел е женен за колежката си от националния отбор Джанан Манолова. Двамата имат и дъщеричка Алис, която се роди през ноември 2019 г.

Освен него спортът ще бъде представен в парламента и чрез Веселин Вешев – шампион и рекордьор по вдигане от лег и силов трибой, участник в състезания за културисти.

Веселин Вешев вдига 190 кг мъртва тяга в състезание през 2017 г. СНИМКА: стопкадър от ютуб
Веселин Вешев вдига 190 кг мъртва тяга в състезание през 2017 г. СНИМКА: стопкадър от ютуб

Настоящият треньор, съдия по вдигане на тежести и предприемач става депутат от “Възраждане” от Шумен. Досега бе общински съветник на партията във Варна.

Вече с опит като депутат е самоковският представител на ГЕРБ Валентин Милушев, който е завършил за треньор по ски алпийски дисциплини.

24 часа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram