Адвокатурата излиза на протест срещу избора на главен прокурор

Адвокати от цялата страна обявиха, че излизат на 25 октомври на мирен протест пред съдебните палати в цялата страна, за да изразят несъгласието си с „нелегитимната процедура за избор на главен прокурор“.

Протестната акция е инициирана от Софийската адвокатска колегия, която е най-голямата в страната, а след това е подкрепена от други 24 адвокатски колеги от Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София и Хасково, както и от председателите на колегиите във Варна, Габрово, Кюстендил, Монтана, Стара Загора и Ямбол.

В началото на седмицата първо Пловдивската адвокатска колегия остро протестира срещу намерението на Висшия съдебен съвет с изтекъл мандат да проведе избора за главен прокурор. Единственият кандидат е настоящият временен главен прокурор Борислав Сарафов, който дълги години беше заместник-главен прокурор – първо на Сотир Цацаров, а след това на Иван Гешев.

Aдвокатският протест е насрочен да се проведе в деня на европейския адвокат и европейските правни общества, а тази година темата му са независимостта и самоуправлението на адвокатурата и приноса ѝ за по-силни демокрации, напомня lex.bg.

„Нека бъдем заедно и да покажем, че сме общност, ангажирана с проблемите на обществото, защото правосъдието е висша ценност за хората, чиито интереси сме призвани да защитаваме“, се казва в обръщението на адвокатите.

Юристите призовават гражданите да се присъединят към тях в мирния им протест в защита на правовата държава. Преди два дни „Правосъдие за всеки“ проведе първия протест срещу намерението на ВСС да избере главен прокурор.

Мандатът на ВСС изтече преди две години, но органът продължава да функционира като временен, защото в парламента няма мнозинство за избора на нови хора.

„Въпреки обществените и професионални призиви към членовете на ВСС да спрат процедурата по избор на нов главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, тъй като се провежда от орган с отдавна изтекъл мандат, в последния ден за номинации – на 11 октомври 2024 г., беше издигната една единствена кандидатура за нов главен прокурор: тази на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор“, се казва в декларацията.

Адвокатите напомнят, че този ВСС вече се е делегитимирал с избора и уволнението на предишния главен прокурор Иван Гешев.

„Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко именно легитимният орган ги е приел. Винаги ще има съмнение и когато изборът се провежда от орган, чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана – дори само поради обстоятелството, че Висшият съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат“, се казва в декларацията.

Адвокатите призоват Борислав Сарафов да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е „предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на Прокуратурата на Република България, на съдебната система, а и на държавността като цяло“.

„Акт на правна съвест и морална доблест е да не се приеме номинация и предстоящ избор в процедура от орган с изтекъл мандат, когато липсва безспорно обществено доверие за единствения кандидат. Акт на правна съвест и морална доблест е Борислав Сарафов да удържи думата си, заявена във връзка с избора му за изпълняващ функциите на главен прокурор след отстраняването на последния главен прокурор Иван Гешев“, се казва в позицията на адвокатите.

Според тях това е единственият начин Борислав Сарафов да възстанови част от изгубеното доверие в органите на съдебната система.

Преди ден Съюзът на съдиите в България, която е най-голямата съдийска организация в страната, също призова ВСС да не избира нов главен прокурор със сходни мотиви.

Президентът Румен Радев вече даде знак, че най-вероятно няма да подпише указа за назначаване на избрания главен прокурор, но ВСС просто може да потвърди вота си.

Източник: mediapool.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *