Явор Божанков, БСП: Наша отговорност е да предадем уроците на Холокоста и войната, за да не се повтарят в бъдещето

Повод за национална гордост е спасяването на българските евреи. Помним обаче и фашизма по българските земи

„Само преди ден бях на място, което остави трайна следа в съзнанието ми – Бабин Яр в Киев. Сто хиляди са загубили живота си, в това число по-голямата част от местното еврейско население. Десетки хиляди само за един ден – евреи, роми, цивилни, жени, деца. Ужасите на войната се помнят и до днес, но и днес има риск популисти и националисти да се изправят срещу мира. И днес, в същата страна, Украйна, населението е на ръба на военен конфликт. Затова имаме особена отговорност. Едно цяло поколение, станало свидетел на тези ужаси, ще си отиде. Идва ново, а нашата отговорност е да предадем уроците на миналото, за да не се повтарят те в бъдещето.

България е видяла и преживяла много. Повод за национална гордост е спасяването на българските евреи. Помним обаче и фашизма по българските земи. Помним и антифашистките движения. Помним хилядите антифашисти, които са загубили своя живот в борбата си срещу фашизма.

Днес обаче смелостта ни да спасим човешки живот се е изродила в ловкост – да снимаме човешкото нещастие, да го качваме в социалните мрежи, да споделяме, да сме гневни. Но там – виртуално. 

И днес има риск историята да се повтори. Затова ще завърша с думи на именития юрист Кристиан Таков, който каза: „Злото дреме у всекиго от нас. Цивилизационната ни черупка  е много крехка и може да се пропука на най-нечакано място. Прочее, да бдим. Първо върху себе си.“

Линк към новината на официалния сайт на БСП:https://bsp.bg/news/view/21630-yavor_bojankov_bsp__nasha_otgovornost_e_da_predadem_urotsite_na_holokosta_i_voynata_za_da_ne_se_povtaryat_v_bydeshteto.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram