Ще има ли дъжд от министерски оставки след ареста на Нено Димов?

Случката стана доста гротескна и нарицателна за това как се движат нещата в политическия живот в България. За съжаление, прокуратурата отново играе активна роля – едни хора се притискат, плашат или директно се арестуват, какъвто е случаят със злощастния министър Димов, каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Припомняме, че вчера Димов стана първият арестуван действащ министър в най-новата история на България, а днес следобед прокуратурата му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост.

Това, което се случва, е показателно за намеренията на новия главен прокурор г-н Гешев, за политиката, която смята да прилага. Тя донякъде може да му спечели симпатизанти, стига да бъде последователен, и най-вече обвиненията, които повдига, включително на министри, да издържат в съда. Обвинение без влязла в сила присъда означава нищо повече от злословене, клевета и репресивен жест, тъй като в Конституцията пише, че всеки е невинен до доказване на противното. Понастоящем министърът поема вина, която категорично мога да заявя, че не е само негова – тази безстопанственост, за която му е повдигнато обвинение, не е от вчера, а може би поне с 25-годишна давност. Така че, ако прокуратурата иска да даде сигнал как ще се третират такива кризи, би трябвало доста да разшири кръга на хората, които са ѝ интересни като допринесли за настоящата криза в Перник, заяви Стефанов.

По думите му случаят няма да доведе до сериозно разклащане на политическата стабилност и предсрочни избори. Понастоящем субектите, които градят коалицията, са заинтересовани тя да оцелее възможно най-дълго, да си изкара мандата. Виждам сценарий, ако приемем, че има някакви квоти за министри, да отстъпи това министерство, да го даде на ГЕРБ и да вземе друго нещо в замяна, но да не разрушава коалицията, която с отстраняването на „Атака“ е достатъчно разклатена. Едва ли нещо революционно ще се случи, по-скоро скандалите ще продължат, прогнозира политологът.

Според Любомир Стефанов напълно реалистично е да очакваме още министерски оставки заради водната криза и кризата с нерегламенрирания внос на отпадъци. Ако в случая бъде констатирана вина, била тя административна, техническа или политическа, не само регионалният министър Петя Аврамова ще си отиде, а и всеки, който министър-председателят прецени. Това е негово право, а и задължение – при несправяне на някой министър с ресора – да носи отговорността. А при цялостно несправяне с политиката на кабинета, тогава отговорността се поема и от министър-председателя. На този етап не виждам такива случаи, заяви Стефанов.

Той коментира и искания от БСП вот на недоверие срещу правителството заради провал в политиката на околната среда и водите. Опозицията ще размахва пръсти, ще има символично късане на ризи, ще чуем тежки думи от парламентарната трибуна, особено от лидера на БСП Корнелия Нинова, но не смятам, че в момента има алтернатива на управляващата коалиция. Партньорите в нея са заинтересовани тя да продължи да бъде управляваща, а и не виждам потенциал за политически субект, която да се яви алтернатива на сегашното управление. Понастоящем никой няма сметка от предсрочни избори, каза още Любомир Стефанов.

Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram