Честваме 157 години от рождението на Алеко Константинов-Щастливеца

На 13 януари се навършват 157 години от рождението на Алеко Константинов-Щастливеца – български писател, белетрист и сатирик. Роден през 1863 година в Свищов, починал през 1897 година.

На 13 януари в Свищов ще започне тридневна празнична програма, посветена на годишнината от рождението на писателя. В събитията ще се включат представители на редица културни и образователни институции, обединени от идеята да изразят своята признателност към Щастливеца.

Автор е на пътеписа „До Чикаго и назад (1894), на книгата „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“ (1895), в която създава най-известният сатиричен образ в българската литература.

Написал е над 40 фейлетона, цикъла „Разни хора – разни идеали“, пътеписите „Какво? Швейцария ли? „, „София-Мездра-Враца“, „През март в Чепино“, „Невероятно наистина, но факт…“ и др. Основател е на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България – Клуб на българските туристи. Застрелян е от наемни убийци на връщане от Пещера, близо до с. Радилово, област Пазарджик.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram