Частично бедствено положение в Перник, Трън и Радомир

Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров е обявено частично бедствено положение за част от територията на общината – гр. Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора, съобщи общинският пресцентър. То ще остане в сила седем дни.

Мярката е предприета заради обилните валежи, довели до увеличен дебит на реките, преминаващи през територията на общината.

Контролираното изпускане на язовир „Студена“ заради повишения приток е довело до високо покачване на водите на Струма и излизане от коритото й при махала „Андрейна“ в гр. Батановци.

Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикало преливане на реките в с. Ярджиловци и заливане на къщи и селскостопански площи.

Увеличен дебит на канал, преминаващ през с. Черна гора, с води от дерето на селото, вливащ се в река Конска, довел до заливане на селскостопански сгради.

За овладяване на кризисното положение е започнала евакуация на хора от махала „Андрейна“ в гр. Батановци, укрепват се бреговете на реките Конска и Мещичка посредством изграждане на диги, отводнява се пътят в с. Ярджиловци, отпушва се каналът в с. Черна гора.

На помощ са се притекли и доброволци от общинското формирование „Протожер“.

Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, а в Трън бе обявено бедствено положение.

Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е
Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е
Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е
Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е

Бедствено положение за срок от 7 дни е обявено в община Трън, съобщи секретарят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев.

Мярката е наложена заради излизането на река Ерма от коритото й в землището на града и в някои села, разположени по поречието на реката.

„Под вода е паркът „Ждрелото“, посочи Харалампиев. Наводнени са земеделски земи, дворове на къщи, има и пострадали сгради. Критично е положението с достъпа до квартал „Мурговица“.

„Водите на Ерма са залели моста, свързващ квартала с центъра на града, движението по него е спряно“, посочи Харалампиев. По думите му критичната ситуация се дължи на обилните дъждове и първото снеготопене от близките планини.

„Язовир „Ярловци“ е пълен 60%, няма опасност да предизвика наводнения“, каза също Харалампиев.

Обявиха частично бедствено положение и в община Радомир. То ще действа за 7 дни.

Обилните дъждове и започналото изпускане на язовир „Студена“ нанесе щети и на територията на община Радомир.

„В част от селата са наводнени ниви, стопански дворове и къщи“, каза кметът Пламен Алексиев, цитиран от БНР.

„Струма“ прави един завой и минава почти през цялата община. Освен язовира, който се изпуска и чак днес получихме писмото, ние сме в същото положение от събота. Освен това имаме преливен язовир на Ярдиновци и на Конск и всичко идва при нас.

Проблемът е да не допуснем пътищата да стават недостъпни, жп прелези, електросъоръжения, помпени станции и така нататък“.

Три реки в Костинброд преляха, общината е пред бедствено положение

Костинброд е пред бедствено положение.Това съобщиха от пресцентъра на общината в града. Реките Сливнишка,  Блато и Белица, които минават през Костинброд, са излезли от коритата си.

Язовир Маслово, който е разположен в непосредствена близост до населеното място, също всеки момент може да прелее. Язовирната стена е пред скъсване, алармираха от общината. Има бедстващи хора и наводнени къщи в село Петърч.

Близо 2 млн. куб. м делят от максималния обем питейния водоизточник на Перник, който само допреди година беше пред пресъхване.

Започна контролирано изпускане на язовир „Студена“, информира NOVA в репортажа си от тази сутрин.

„Когато положиш всички усилия – и природата помага. Ние направихме необходимото, така че да гарантираме, че водата в язовира ще се увеличи. Изгради се водопровод от София, направи се и реконструкция на водопроводната мрежа, което намали разходите“, каза управителят на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов.

Според областния управител на Перник инж. Емил Костадинов напълването на „Студена“ не е парадокс. 

„Всички неспециалисти коментираха, че язовирът никога няма да се напълни и че са необходими три години. Това не е парадокс и се е случвало и предишни години. Първите три месеца – от март до юни 2020, се напълни от 3 млн. на 18 млн., което е достатъчно за една година“, коментира той. 

Костадинов поясни, че изпускането на „Студена“ се прави, за да се избегне опасността от преливане.

„Решихме да има бавно изпускане и да има резерв, тъй като прогнозите бяха за интензивни валежи и снеготопене. С министър Димитров имахме среща и изговорихме да бъдат прекъснати двете деривации, за да нямаме големи количества и да се наложи залпово изпускане“, добави той.

Костадинов обяви, че се поддържа връзка с областните управители на Кюстендил и Благоевград, за да се избегнат проблеми по поречието на Струма заради изпускането на язовира.

Вести бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram