Цената на хляба се е увеличила с 9-10 стотинки

кризата около COVID-19 се появява и проблемът с лошата реколта. Както прогнозираха хлебарите, цената на хляба се увеличи.

В ефира на Нова ТВ председателят на УС на НБСХС обясни, че става въпрос за повишение с около 9-10 стотинки. 

„Имаме покачване на енергията, петрола, транспорта и много други разходи. Никой не коментира това. Не мога да кажа  колко трябва да е реалната цена на всеки производител. Категорично казвам, че съгласно Закона за храните вече търговците не могат да върнат хляба към своите доставчици. Затова е наложена практиката всеки следобед и вечер хлябът, доставен сутринта, да е с намалена цена. Моята препоръка към търговците е той да бъде изложен в „зелените“ коридори, за да може възрастните хора да го закупят без увеличение на цената“, заяви Кукушева и допълни, че пандемията  е довела до по-голямо търсене на зърнените пазари и скок в цената на пшеницата и брашното.

Според нея, които работят в заводите за производство на насъщния, са на първа линия. „Нямаме хоум офис. Произвеждаме хляба на България всеки ден. Рискът, който поемат работещите при нас, не е по-малък от риска на полицаите. Когато държавата повиши заплатите им, ние нямаше как да не отговорим на изискванията на пазара на труда и го направихме“, каза още тя.

Междувременно проверка установи с колко е скочила цената на хляба в различни градове. 

От 16 години хлебопекарната на Милена Терзова в София и спазва холандски традиции и стандарти, но на българския пазар. Според управителя последната година е била много трудна.

„Имахме период от 6 години, в който не бяхме променили нито една цена, защото всичко беше стабилно. Този период приключи миналата година. Имаме намаление на оборота. Предпразнично няма да повишим цените на продуктите, но може би в края на януари, началото на февруари, ще помислим за някакво увеличение“, каза тя.

Очакванията са, че цените ще се вдигнат с между 10-20%. Междувременно в условията на надигаща се икономическа криза, новината за предстоящо поскъпване се приема остро от клиентите.

„Това е основна храна и ако се повишат цените и хората трябва да дават повече пари, които и без това нямат, защото губят поминъка си заради ситуацията“, каза потребителят Георги Бояджиев.

Повишаването на цената на хляба няма да намали консумацията му, смятат пловдивчани. На този етап само някои производители са направили малки корекции нагоре.

„Има колеги, които предприемат корекция на цената. Ние все още се опитваме да задържим цените, които имаме. И се надявам да успеем, за да не създаваме допълнителен стрес в тази обстановка“, каза Нестор Куцев, собственик на пекарна в Пловдив.

В Благоевград въпреки увеличението в цените на суровините хлябът не е поскъпнал за момента.

„Цената на хляба всички знаят кога се увеличава – февруари или март, когато се повиши цената на пшеницата“, поясни хлебопроизводителят  Димитър Бакалов.

За увеличението хлебопроизводителите в Благоевград очакват да е в рамките на няколко стотинки.

Днес бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram