Цветозар Томов, ЦИК: Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина

Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина, най-много секции ще има във Великобритания, Германия и Турция. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

„Най-важното, което предстои да решим – на 15 юни изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Близо 72 000 са подадените заявления, 15-16 000 заявления по-малко от изборите на 4 април. Това не означава, че интересът на българските общности извън страната е по-слаб. Съществува една разлика между изборите през април и сега – този път бяха открити над 500 секции на база гласували над 100 или повече избиратели. Това се отразява демотивиращо на хората, които така или иначе има секция. Подаването на заявление е важно не само за откриване на конкретна секция, а за да облекчи гласуването в изборния ден. Когато избирателят е подал заявление се включва предварително в списъка и не се попълват документи, че няма и не гласува на друго място, това бави и възникват опашки. Трябва да сме готови този път за това, че е възможно да гласуват повече хора, отколкото през април, при по-малко подадени заявления“, обясни Томов.

Относно местата, на които ще бъдат открити секции, Цветозар Томов заяви, че има изготвен и обсъден проект на решение. „В момента се обсъжда на два пъти на работни заседания на ЦИК. Срокът за вземане на решения е на 19 юни, но имаме обща нагласа това да стане още утре“, коментира той.

По думите му оформянето на легитимна възможност за регистрация на секция в чужбина е най-важната, но не и единствената задача, за да възникне такава. „Трябва да се намери място, което да покрива конкретните противоепидемични изисквания в конкретната страна, има секции, за които не сме сигурни, че ще стане. Трябва и сформиране на Секционни избирателни комисии. През следващата седмица трябва да се проведат и консултации с представителите на партии за състава на Секционните комисии по света“, заяви той.

Томов уточни, че напрегната работа по окончателното учредяване на секциите в чужбина предстои. „ Не мога да кажа точен брой секции в чужбина, но ориентировъчно няма да са над 800 или под 750. До другата седмица ще има точен брой. Най-много секции ще има традиционно във Великобритания, Германия и Турция“, обясни Цветозар Томов./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram