Христо Алексиев: След октомври газ няма!

Работим да осигурим необходимите количества газ за населението и бизнеса. Това заяви пред медиите служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след заседанието кризисния щаб, който самият той оглавява.

В заседанието на щаба участваха и представители на организациите на бизнеса и синдикатите.

Както знаете, газ има за септември, обаче за след октомври няма, заяви Алексиев.

„Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата държава. изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално“, заяви вицепремиерът Алексиев.

По думите му е важно стабилизирането на „Булгаргаз“.

„Каквито и доставки да искаме да осигурим, те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени. За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива“, допълни Христо Алексиев.

Той поясни, че решенията, свързани с цената, трябва да се вземат до края на август, началото на септември.

„Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа на бизнеса и на населението. Няма как да има компенсации в момента, защото няма действащо Народно събрание“, каза Христо Алексиев.

„Интерконекторът беше оставен без надзор от предишното управление, акумулирани са редица проблеми, свързани със строителството и с документацията, заварихме пълен хаос и ръководство, което не съдействаше за решаването на проблема. „Топлофикация София“ дължи стотици милиони на „Булгаргаз“ и няма вариант това да приключи при сегашния начин на управление, напротив, очаква се да растат с 300 милиона на месец“, заяви енергийният министър Росен Христов.

По думите му фокусът ще бъде насочен върху оптимизация на доставките от системен порядък.

„Газ на каквато и да е цена има в изобилие, търси се оптимална цена. Получихме линеен график за интерконектора за предоставяне на документи и завършване на останалите строителни дейности. Поети са ангажименти, включителнон и пред президента Румен Радев, че интерконекторът ще бъде пуснат от 1 октомври“, допълни енергийният министър.

Росен Христов каза, че започват преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ.

„Относно „Топлофикация София“ създаваме работна група от финансови и технически експерти, за да намерим кардинално различно решение на въпроса, тоест пълно реструктуриране на „Топлофикация София“, намиране на вариант за инвестиции и модернизаця на оборудването, проблемът е неефективната работа“, коментира още Росен Христов.

Транспортният министър Христо Алексиев заяви, че са обсъдени възможности за преминаване на алтернативни горива.

„За LPG трябва да се осигури необходимата инфраструктура, както и необходимата логистика, предстои среща, по регламент трябва да намалим потреблението на природен газ с 15 процента, тъй като моментът за дерогация беше пропуснат от предишното правителство“, добави Христо Алексиев.

Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), обяви, че трябва да се търсят възможности за компенсиране на бизнеса при цени над 250 лева за мегаватчас.

„Нямаме алтернатива на договора с „Газпром“ в ценово отношение, разликата се измерва в стотици милиони лева месечно, които губим“, заяви Васил Велев.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ допълни, че за компенсациите за бизнеса вече трудно могат да бъдат намерени средства и отбеляза, че тази зима много повече домакинства се очаква да изпитат затруднения.

„Стараем се да намерим решение да няма нужда от компенсации“, каза още вицепремиерът Христо Алексиев.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram