Христо Алексиев: Правителственият авиоотряд ще поеме осигуряването на спешна медицинска помощ по въздух

Правителственият авиоотряд ще поеме осигуряването на спешна медицинска помощ по въздух. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет.

„Днес със свое постановление, правителството взе решение за така важната дейност за медицинска дейност по въздуха, да се прехвърли към правителствения Авиоотряд. Изпълнението на тази услуга ХЕМС не е просто доставката на едни хеликоптери. Тук е нужна много сложна логистика – и по осигуряване на бази за домуване на тези хеликоптери, и по осигуряване на хеликоптерни площадки, и по обучение на медицинските екипи, и по обучение на летателния състав. Тоест това е един много комплексен проект, който може да се реализира само при много сериозна ангажираност и участие на всички държавни структури. Не може тази дейност да бъде поверена на новосъздадено търговско дружество. Затова държавата изцяло поема този ангажимент. Правителственият авиоотряд има дългогодишен опит, това е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга. Тази спешна медицинска помощ по въздух се осигурява и финансира от държавата и ще бъде достъпна до всеки гражданин. И ще бъде абсолютно безплатна“, каза Христо Алексиев.

„Взето е решение за закупуването на 6 хеликоптера от италианската фирма Леонардо. Първият хеликопетер ще бъде в България през декември, а останалите до 2025 година. Средствата са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram