Христо Алексиев: Правителственият авиоотряд ще поеме осигуряването на спешна медицинска помощ по въздух

Ds olil

Правителственият авиоотряд ще поеме осигуряването на спешна медицинска помощ по въздух. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет.

„Днес със свое постановление, правителството взе решение за така важната дейност за медицинска дейност по въздуха, да се прехвърли към правителствения Авиоотряд. Изпълнението на тази услуга ХЕМС не е просто доставката на едни хеликоптери. Тук е нужна много сложна логистика – и по осигуряване на бази за домуване на тези хеликоптери, и по осигуряване на хеликоптерни площадки, и по обучение на медицинските екипи, и по обучение на летателния състав. Тоест това е един много комплексен проект, който може да се реализира само при много сериозна ангажираност и участие на всички държавни структури. Не може тази дейност да бъде поверена на новосъздадено търговско дружество. Затова държавата изцяло поема този ангажимент. Правителственият авиоотряд има дългогодишен опит, това е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга. Тази спешна медицинска помощ по въздух се осигурява и финансира от държавата и ще бъде достъпна до всеки гражданин. И ще бъде абсолютно безплатна“, каза Христо Алексиев.

„Взето е решение за закупуването на 6 хеликоптера от италианската фирма Леонардо. Първият хеликопетер ще бъде в България през декември, а останалите до 2025 година. Средствата са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram