Хаос с легналите полицаи, повечето са незаконни

За публично разискване е препоръчана нова разпоредба на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие. Става дума за слагането на пътни неравности на платното – или по този начин известните “ легнали служители на реда „.

Върховният административен съд реши в края на февруари да анулира настоящите правила при този метод за ограничение на скоростта. По-високи пътни неравности или така наречен „ легнали служители на реда “, само че и по-разнообразни способи за ограничение на скоростта по пътищата планува новата разпоредба, която е препоръчана на разискване от Министерство на вътрешните работи и Министерството на районното развиване и благоустройството, оповестява Българска национална телевизия.

След решението на Върховен административен съд от края на месец февруари, с което до момента настоящите правила бяха анулирани, процесът по създаване на сходни уреди е стопиран. Новата разпоредба обаче ще сътвори и компликации пред администрациите. Голям е броят на така наречен „ скрити служители на реда “, които не дават отговор на каквито и да било законови условия. На всевъзможни места в Пловдив могат да се открият странни неравности, които са построени от бетон и са прекомерно високи.

„До спортното учебно заведение, продължението в посока Прослав са много високи, има знаци, аз си ги знам, който не знае имам изненада „. “ Ефективни са, само че да бъдат по-полегати, внезапното отскачане на една кола и пасажерите в нея не е прелестно „. Не са малко и случаите, в които жителите вършат подписки до администрацията такива уреди да бъдат отстранени. “ Имаме случаи от жители и сигнали, част от тях бяха подложени на правосъден надзор. В такива случаи отстраняваме нередностите „, уточни Георги Стоилов – Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза “.

Тази година в Пловдив на 20 места би трябвало да бъдат сложени нови повдигнати уреди. Проектите за тях обаче са направени по старите правила. И съгласно Оперативна програма „ Организация и надзор на придвижването “ новата разпоредба ще утежни процедурите.

„Видяхме че са вкарани много рестрикции във връзка с утвърждението на плановете и реализацията им, тъй като във всеки един от случаите се регистрират спецификите на мястото, а тук имаме към този момент координиране на планове, и реализация по този начин като че ли правиш нов план за пътя, а не една грапавина „, добави Георги Стоилов – Оперативна програма „Организация и надзор на превоза“.

Според специалисти по пътна сигурност разпоредбите за създаване на пътни неравности би трябвало да бъдат изменени. „Без подозрение един участник в придвижването виждайки такова оборудване по някакъв метод той осторожва вниманието си, само че в последна сметка резултатът в дълготраен проект не е приемлив „, сподели Кирил Драганов – специалист в Европейски център за транспортни политики. Новата разпоредба планува по отношение на пътя и мястото височината на неравностите да варира от 5 до 10 см според от това каква скорост желаеме да бъде реализирана. По старите правила височината беше закрепена на 7.5 см.

„Двата индикатора би трябвало да бъдат съобразени, с цел да са съответни на пътя, а точно контролиране на скоростта „, уверен е Кирил Драганов – специалист в Европейски център за транспортни политики. Предвидени са благоприятни условия с динамична маркировка да се лимитират тук-там прави сектори или придвижването по тях да става зигзагообразно./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram