Фенове на „Левски“ атакуваха палатките и счупиха плочата на Паметника на съветската армия

Четирима души са задържани след като фенове на „Левски“ нападнаха палатковия лагер пред Паметника на съветската армия, счупиха плочата на монумента и замеряха с димки и други хората в лагера късно снощи.

Атаката е станала около час след победата на „сините“ над израелския „Апоел“ (Беер Шева) с 2:1. Сигналът е подаден в 23,45 ч. Минути по-рано фенове на „Левски“ са нападнали палатковия лагер.

Агитката издигнала транспарант с надпис „Демонтаж“, а след като счупиха плочата, написаха със спрей „Искаме български паметник“.

„Дойдоха около 20-30 човека от агитката на ‘Левски“, повечето с маски, извадиха спрейове, боксове, чук, с който започнаха да чупят надписа, започнаха да хвърлят запалителни елементи- димки, факли по нас… и аз не разбрах точно. Всичко стана за минута- две. Успях да снимам само края“, пише във фейсбук Геновева Кръстева и прилага видео от атаката.

В клипа се вижда и полиция.

Не за първи път феновете на синия футболен клуб изразяват своята критична позиция към паметника на окупатора, който те счетат, че няма място в центъра на една европейско столица.

За преместването на паметника има решение на Столичния общински съвет, затова и хора отихода пред него с палатки – за да го бранят.

От няколко седмици симпатизанти на „Левицата“, БСП и „Възраждане“ са на палатков лагер и пазят паметника, но досега нямаше информация за сблъсъци.

Четирима души са задържани след извършено нападение снощи срещу палатковия лагер, който беше издигнат пред Паметника на съветската армия в София, съобщават от МВР.

„Незабавно са насочени екипи на полицията за изясняване на ситуацията. На място е установена жена, пострадала след напръскване със спрей, чиято дамска чанта била открадната, констатирани са и щети по монумента. В резултат на предприетите бързи полицейски действия са задържани четирима мъже, привърженици на столичен футболен отбор – на 26, 33 и двама на 29 години, единият от които криминално проявен. По случая са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства продължава“, съобщиха по-късно от пресцентъра на МВР.


След атаката на място отидоха и политици като Мая Манолова и бившия вътрешен министър Румен Петков.

Христо Колев от организацията „Изправи се. БГ“ сподели пред БНР, че атаката е извършена от „30-40 човека, маскирани“.

Мая Манолова нарече атакуващите „шпиц-команда“ в изявление във Фейсбук.

Румен Петков е категоричен, че е имало „ясна политическа задача“.

Според един от охраняващите монумента, при нападението има мъж със спукана скула и обгазена жена, които са прегледани в болница.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков пред „Нова телевизия“ призова полицията да си свърши работата и да не позволява да има палатки около паметника, както и хора в тях вечер. Това е забранено от наредба на общината и подобен призив отправи и кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Докато го има този монумент, напрежение ще има. Това е като болен зъб, докато не бъде изваден, той ще трови организма“, обобщи кметът. Той подчерта, че неговата роля в процеса е спомагателна, защото собственик е държавата. Трайков отбеляза, че за първи път откакто е кмет има реакция от областния управител, който е представителят на държавата.

Кметът на район „Средец“ изрази мнение, че паметникът може да се демонтира и преди да бъде готово мястото за неговото последващо експониране. Предложи вариант фигурите от монумента да се държат някъде на склад.

Вчера от областната управа на София обявиха, че планът, който да гарантира безопасност и здравето на хора при демонтажа на Паметника на съветската армия е изготвен и предаден на компетентните органи и на Столичната община за одобрение. Той описва задълженията и отговорностите на работещите на обекта, последователността на работата, реда за транспорт и складиране на материали, как ще се задоволяват битовите потребности на работещите на обекта и т. н.

Преди ден кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков, на чиято територия се намира монументът, поиска около него да се постави обезопасяваща ограда заради опасност от падане на каменни плочи от облицовката.

През март тази година Столичният общински съвет реши паметникът да бъде преместен и експониран в музей, като възложи на кмета на София да поиска това от държавата. Служебният кабинет не предприе нищо, но редовното правителство на Николай Денков на 2 август промени частично статута на паметника.

От публична държавна собственост мемориалният комплекс в Княжеската градина става частна държавна. Управлението на този имот така се предоставя изцяло на областния управител на София-град.


От областната управа в София съобщиха в четвъртък, че изготвеният План за обезопасяване на паметника вече е внесен за одобрение от компетентните органи на Столична община.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram