Фейк или истина? Кабинетът с инструкции за „тих бойкот“ на националния празник 3 март?

Скандален документ, излязъл от Министерския съвет, се разпространява апокрифно в затворени фейсбук групи и в институции на местната власт, които ни сигнализираха.

Текстът пристигна и на пощата на Епицентър.бг.

Документът съдържа „Инструкции за отпразнуването на т. н. „Национален празник – 3 – ти март“ през настоящата 2024 година.

А целта му е: „Изкореняване на традиции и факти свързани с мита „Освобождение на България от Османско иго“.

Опитахме се да установим дали е истина или е фейк, но институциите, към които се обърнахме, отказаха да ни дадат информация.

Затова си позволяваме да го огласим публично, като подчертаваме, че не сме сигурни в истинността му, и очакваме правителството да реагира – или да го отрече, или да потвърди неговата автентичност. 

Ето за какво става дума:


„Гриф:Строго секретно!

Инструкции за
отпразнуването на т. н. „Национален празник – 3 – ти март“ през настоящата 2024 година:


Цел: Изкореняване на традиции и факти свързани с мита“Освобождение на България от Османско иго“


Настоящата инструкция да се сведе за изпълнение на:


1. Областни управи, Кметства на Общини и техните райони.


3. Поделения на Културното министерство.


4. Инспетората на министерството на образованието.


5. Директори на училища и учебни заведения.


6. Партийни централи на ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС и всички демократични, проатлантически и проевропейски структури в страната.1. Да се сведе до минимум организирането на тематични сбирки за „Значението на Руско-турската освободителна война“.


2. Да не се популяризират и поощряват посещенията на паметници от рода на Шипка, Плевенска епопея, Цар Освободител и други подобни.

3. Да не се излъчват материали – художествени или документални филми, свързани с „Освобождението“.


4. Близките до властта масмедии да изготвят материали, омаловажаващи значението на „Руско-турската война от 1877-78 година“.


5. Лоялните към нашето управление и власт телевизии да не излъчват филми като „Пътят към София“, „София Вревская“, „Под игото“ и др., величаещи ролята на Русия и войната от 1877-78 година.


6. На възпоменателни тържества да не се допуска рецитирането на стихове от Славейков и Вазов /Кат Русия няма втора/ и други подобни.


7. На венците, поставяни в знак на почит, да пише:“ В памет на украинските, финладските, румънските бойци, отдали живота си за свободата на България.


8. По всякакъв начин да се омаловажава приносът на руския генералитет в битките по места – генералите Тотлебен, Гурко, Феронински, Радецки, Скобелев, Столетов, Шахов, Шилдер-Шуднер, Дандевил и др.


9. По възможност да не се организират Панихиди в памет на руски войници, погребани на наша земя.


10. Да не се раздават награди – на правителствено и обществено ниво – за принос в българо-руските отношения и взаимоотношения в областта на политика, култура, икономика.


11. Да се говори за Русия като агресор – и тогава и сега.


12. Да се подчертава приноса на Великите сили за победата на Русия във войната от 1877 – 78 година.


13. Да се пропагандира ролята на ЕС за заличаване на русофилството в България.

Мин. Предс. Денков
Вицеремиер:
Габриел“

Епицентър. бг припомня:


Призив за бойкот на националния празник на България 3-ти март отправиха в социалните мрежи на 2 февруари 2022 година известни личности, сред които политологът проф. Евгений Дайнов, професорът по културна антропология Ивайло Дичев, проф. Георги Фотев и др. Повод за думите им бе навлизането на руски войски в съседна Украйна.

Бившият депутат Владо Дончев тогава ги контрира: „Голяма глупост. Мирът си е мир. Повече от 140 г. се празнува, а сега ще протестираме срещу една дата, при това част от историята ни. Я по-сериозно. Има много места, символи и дати срещу които действително да протестираме“.

„Бойкот на Трети март? Това би било не грешка, а престъпление!, реагира остро и президентът (2002 – 2012) Георги Първанов
Принципно намирам за грубо това да ровим костите на героите, независимо за коя война става въпрос. Грешат тези, които търсят реванш на гърба на историята между нашите два народа”.

В разгара на полемиката тогавашният председател на парламента Никола Минчев заяви: „Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините„. И оповести, че лично той няма да се качва на връх Шипка, но ще участва в честванията в столицата.

С оглед на изострената геополитическа обстановка твърде вероятно е днешното правителство наистина да планира „тих бойкот“ на националния празник, прилагайки посочените по-горе мерки.

В същото време искаме да вярваме, че българското правителство е национално-отговорно и не би допуснало принизяването на Националния празник и тази „инструкция“ ще се окаже фейк, разпространявана от недоброжелатели на кабинета..

Очакваме реакция от изпълнителната власт.

Източник: Епицентър бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram