Училище осъди енергийно дружество заради високи сметки за ток

Училище осъди енергийно дружество заради високи сметки за ток. В Земеделската гимназия в Сандански получили различни тарифи от договорените и установили, че им се искат повече пари, отколкото в действителност дължат.

През 2018 година училището сключва договор с електроразпределително дружество. Цената за киловат енергия била съвсем приемлива, но в зимните месеци пристигнала фактура с по-висока тарифа.

Директорът Емил Терзийски решил училището само да пресмята изразходваната енергия по тарифата от договора и да не плаща нито стотинка повече.

Това продължило няколко месеца. Фактурите идвали, а в училището пресмятали киловатите, за да си изчисляват колко дължат по тарифата от договора. Ответната страна, разбира се, заплашила с изключване на тока.

„Аз ги поканих да ни изключат, защото съм убеден, че съм прав. Училище сме, няма как да ни спрат електрозахранването”, разказа Терзийски пред Нова тв. 

След година договорът между двете страни бил прекратен. И спорът отишъл в съда.

„Заведоха дело, за да платим сумата от 1890 лв. Приблизително, разликата, която не сме плащали”, обясни Терзийски.

Съдът обаче бил категоричен, че гимназията дължи едва 55 стотинки.

„Тоест, много правилно сме си изчислявали това, което ни е било по договор”, поясни директорът на учебното заведение.

Парите вече са преведени и училището не е длъжник. А междувременно, за да си спестят подобни спорове в Земеделската гимназия задействали проект за изграждане на фотоволтаици.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram