Унизително! Байдън отказал среща на Денков, платени лобисти пробват поне за снимка с Блинкен

Президентът на САЩ е отказал да се срещне с българския премиер Николай Денков, научи Епицентър. бг от свои източници в ПП.

Както стана известно преди два дни, премиерът Денков заминава на 7-8-9 февруари на официално/ работно посещение в САЩ, което се организира от лобистите Manatos & Manatos. Те са наети срещу договор от 100 000 долара с партия „Продължаваме промяната“, подписан от финансовия министър Асен Василев, в качеството му на съпредседател на ПП, което бе съобщено от партията на 05 януари 2024 г.

Въпреки излезлите информации в медиите, към този момент няма официално съобщение от пресслужбата на правителството за целта на посещението на премиера, за срещите, които предстоят и за състава на делегацията.


Нашите източници изтъкнаха, че въпреки крупната сума и усилията на лобистите явно интересът към отиващия си премиер на България във Вашингтон е нулев, след като администрацията на Белия дом е отказала да включи дори 3-минутна среща с него в графика на президента Байдън.

Лобистите обаче са задължени да заработят хонорара си и сега усилията им са насочени към среща на Николай Денков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен или поне за снимка с него, съобщават източницити ни. Но и това се оказва трудно, защото към този момент такава среща все още не осигурена.

Ако и тя се провали, тогава посещението на Денков зад океана става безпредметно, притесняват се дипломати. А това е много унизително за амбициозния Денков, който се моли едва ли не като просяк да бъде приет във висшите управляващи среди в САЩ.

Унизително е и за България, защото все пак отказът е не към туриста Денков, а към българския министър – председател.  Унизително е, че за първи път в историята на българската дипломация, наета от политическа партия лобистка компания организира посещение на български премиер в чужбина. Още повече в страна, която смятаме за стратегически партньор и страна, в която български премиери са били посрещани с почести в Овалния кабинет!

И на всичкото отгоре – дори срещу пари никой не иска да се види с настоящия премиер, което е красноречива и убийствена оценка за него.

На въпрос на Епицентър. бг – защо Денков толкова много настоява да се представи в САЩ, след като слиза от премиерския пост, от ПП обясниха, че академикът, воден от егото си, много искал да се похвали с успехите на кабинета за евроатлантизма и да си припише всички заслуги в тази посока.


В същото време прави впечатление, че за 9-те месеца, откакто е на премиерския пост, Николай Денков не е бил поканен на нито една официална визита в чужбина, нито пък е поел домакинство на свой колега у нас. Всичките му външно-политически срещи са в рамките на Брюкселски инициативи. От тях най-запомняща бе срещата му с канцлера на Австрия Карл Нехамер, в рамките на Европейския съвет в Брюксел, която завърши с пълно фиаско за Денков и с отказа на Виена за пълноправното ни членство в Шенген.

И тук стигаме до въпроса за лобистите, наети от ПП да хвалят българското правителство в САЩ и лично премиера Денков.


Първо, партия „Продължаваме промяната“ дължи отговор на обществото с какви пари е заплатено на лобистите от САЩ, тъй като Законът за политическите партии в България не предвижда обществени средства от партийните субсидии да бъдат използвани за лобистка дейност.

В САЩ, където лобизмът е законодателно уреден, е практика срещу солидно заплащане подобни компании да уреждат срещи предимно на лидери от Третия свят, които страдат от дефицит на легитимност, с високопоставени американски представители на изпълнителната и законодателната власт.

Второ, в една от клаузите на подписания от Асен Василев договор с

 Manatos & Manatos, за който първи съобщи разследващият сайт BIRD, позовавайки се на сайта на американското правосъдно министерство, е предвидено именно организиране на такива срещи, включително на най-високо ниво в САЩ, за лидерите на „Продължаваме промяната“.
А “целта е да представят положителните страни на България пред политическия елит на САЩ”, както и “укрепване на добрите отношения на държавно и партийно ниво”, отбелязва „Дойче  веле“.

В договора е записано още, че M&M ще помага на партия ПП „да укрепи двустранните отношения между САЩ и България, както и на американските политически стратези да разберат първостепенната важност на България за САЩ, особено с оглед на нейните прозападни действия и усилия срещу корупцията“. 

Излиза, че не с действията си, а с усилията на платени лобисти, България и конкретно „Продължаваме промяната“, излъчила премиера и повечето министри в правителството, трябва да убедят официален Вашингтон, че водят прозападна политика, че полагат антикорупционни усилия и че са верни партньори на САЩ. По-голям външно-политически позор от този никоя друга българска политическа сила не е постигала!

Трето, прави впечатление, че сключеното на 20 декември 2023 г. от „Продължаваме промяната“ споразумение с „Manatos & Manatos“ (M&M)  е с много къс срок – само за два месеца, до 29 февруари 2024 г., което навежда на мисълта, че целта на споразумението е именно посещението на Денков в САЩ. Стойността му е 100 000 долара, половината от които са платени при подписването на договора, а останалата сума трябва да се плати до 1 февруари. Договорът може да бъде преподписан – ако това не стане, той изтича в края на февруари. 

Е, жалко за Денков! Да си плаща и тези, на които толкова усърдно се кланя, да не искат да го приемат!

И накрая – лобистите от М&М не са случайни. През 2017 г. компанията „Manatos & Manatos“ елобирала за „банката на Путин“ VTB. Нейните собственици са финансирали кампанията на сенатора Менендез, който беше хванат с кюлчета и обвинен в корупция, написа още BIRD. Това си е чисто падение – да те промотират в САЩ хора, обвинени в корупция!

И чрез тях Николай Денков иска да се настани за снимка пред камината в Овалния кабинет.

Това е толкова обидно и отблъскващо!

Автор: Валерия Велева

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram