Украински яйца заляха магазините, продават ги в опаковки по 3,99 лв.

Евтини украински яйца заляха магазините дни преди Великден, пише „Телеграф“. Продават се в опаковка по 10 броя за 3,99 лв. и са бели. Яйцата без цвят са предпочитани от потребителите, тъй като при боядисване стават ярки и красиви. С около 10-20 ст. по-скъпо пък излизат българските, като в момента някои търговци предлагат намаления и по-дребните могат да се купят и за 42 ст., които са от клетъчно отглеждани кокошки, а тези от свободни са по 53 ст. за брой.

Проверка установи, че към евтиния внос се насочват пенсионерите. 71-годишният Иван Иванов от София коментира, че си купува украински яйца заради по-ниска цена от тази на българските. Той сподели, че предпочита родно производство, но цената им е с 10 ст. по-висока.

Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство, коментира, че основно притесненията от вноса са свързани с това дали на опаковката е изписано, че са от Украйна, ако нямат печат както българските. Според него има вероятност недобросъвестни търговци да ги преопаковат и да ги продават за родно производство и се надява контролните органи да следят за подобни практики.

Освен украински по магазините могат да се намерят и германски яйца. Те обаче са сварени и боядисани и се продават в кошнички по 6 броя за 6,99 лв., което прави по 1,17 лв. за яйце. Предлагат се в два варианта, като единият е изчистен, а другите са украсени с други цветове.

Дни преди Великден опитни пекари вече предлагат услугите си в нета, като продават готови домашни козунаци на цена 15 лева. В платформите с частни обяви има десетки предложения за приемане на поръчки за козунаци. Цената е от 15 лева за 500 грама, а по-големите вървят между 20 и 25 лв. Предлагат се както класически козунаци, поръсени със захар, така и такива със стафиди, мармалад, шоколад или локум. От агенцията по храните съветват потребителите да купуват само от регистрирани обекти за производство и търговия с храни.

Родни птицевъди с кампания за повече бебета

1 ст. от всяко продадено яйце ще бъде дарявано на Фондация „Искам бебе“. Инициативата е на Асоциацията на промишленото птицевъдство, обяви Даниел Божанков. Идеята е да се насочим към социално значими инициативи. Очакваме да продаваме по 30 000 яйца на ден, което прави 300 лева. Месечно пък сме заложили да даряваме 9000 лв., а годишно сумата ще набъбне до 108 000 лева, изчисли Божанков. Той посочи, че яйцата с кауза са опаковани в кори от 6 и 10 броя, като в зависимост от размера са в жълти или зелени кутии.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram