Украинските ВМС: България ни прехвърля 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25

Три страни от НАТО прехвърлят 70 самолета на Украйна, които могат да бъдат базирани в Полша. България прехвърля 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25 на Украйна, Полша – 28 самолета МиГ-29, Словакия – 12 МиГ-29. Въпреки това в понеделник на брифинг българският премиер Кирил Петков категорично заяви, че не възнамерява да изпраща самолети в Украйна, подчертава ТАСС.

България, Полша и Словакия прехвърлят на Украйна 70 военни самолета, които могат да бъдат базирани на полски летища. Това съобщи във вторник на официалната си страница във Фейсбуk пресслужбата на Военноморските сили на въоръжените сили на Украйна.

„70 самолета за украинската армия! Нашите партньори ни предоставят МиГ-29 и Су-25! Ако е необходимо, те ще могат да се базират на полски летища, от които украински пилоти ще изпълняват бойни задачи“, казват от военната пресслужба.

Според него България прехвърля на Украйна 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25, Полша – 28 самолета МиГ-29, Словакия – 12 МиГ-29.

Представителят на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза, че външните министри на ЕС са се съгласили да предоставят на Украйна оръжия на стойност 450 млн. евро. Освен това Борел каза, че ЕС ще достави военни самолети на Украйна.

Въпреки това в понеделник на брифинг българският премиер Кирил Петков категорично заяви, че не възнамерява да изпраща самолети в Украйна, подчертава ТАСС. „Имаме малък брой самолети и не можем да ги прехвърлим на никого. Техният брой е абсолютно недостатъчен, за да защитим небето ни и твърдението, че ще им дадем в този момент, е абсурдно“, каза Петков.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви признаването на суверенитета на ДНР и ЛНР. С техните лидери бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. Миналия четвъртък сутринта Путин заяви, че в отговор на призива на лидерите на републиките в Донбас е решил да проведе специална военна операция. Руският лидер подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии, припомня ТАСС.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram