Три минути: НДСВ и ДПС надникват от завесата на Слави

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Слави предложи собствен кабинет
  • Резултатите излизат днес
  • Кой е Ричард Брансън

Слави открадна шоуто на изборите. Преди да са известни окончателните резултати от гласуването в неделя, той каза, че няма да прави коалиция с никого, а представя собствен проектокабинет. В него има много жени, сред които впечатляват две кандидатури – за поста на военен министър и за поста на министър по ромските въпроси.

Най-малко 7 души от общо 19 членове на предложения кабинет са свързани с правителствата на Сакскобургготски и Станишев или с извънсистемни играчи. За премиер е предложен Николай Василев, който беше министър в два кабинета с участието на ДПС.

Изявлението на Слави Трифонов беше направено по телевизия 7/8, която е негова. Той каза, че е поканил министри от сегашното правителство – на финансите Асен Василев, на икономиката Кирил Петков и на образованието Николай Денков, но те са отказали. По бТВ Петков каза, че е против идеята за приватизация на ББР.

По-рано хора от други партии, наричани „партии на протеста“, казаха, че са обезпокоени от невъзможността да разговарят със Слави Трифонов, за да изяснят взаимните си намерения в политиката. Сега те ще трябва да реагират на кабинет, който ги представя пред свършен факт.

Жестът изразява презрение към системата, надменност, досада, пише за това Ивайло Дичев в Дойче веле.

Бойко Борисов каза в понеделник, че партията му няма да подкрепи това правителство. Той твърди, че зад предложението на Слави стои намерението кабинетът да не мине, а на власт да остане служебно правителство.

Изборите

Окончателните изборни резултати се очакват днес. Досега са преброени напълно само гласовете от България. Ето резултатите – в София печели „Демократична България“, която победи в два от трите столични района. В третия печели ГЕРБ. Партията на Борисов е победител и в 13 области – Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Перник, Сливен, Смолян, София-област и Хасково.

„Има такъв народ“ е победител в 8 области – Добрич, Монтана, Пазарджик, Плевен, Русе, Стара Загора, Ямбол.

Гласовете от последните секции от чужбина ще бъдат преброени днес. Подробни резултати можете да видите на сайта на ЦИК.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Молдова, Брюксел, Литва

Молдова проведе парламентарни избори в същия ден, в който и България. Там ги спечели проевропейската партия на президентката Мая Санду.

Брюксел удължи европейските санкции срещу Русия заради неизпълнени ангажименти по отношение на Украйна. Те ще продължат до 31 януари 2022 г.

Литва поиска още санкции срещу Беларус заради това, че страната изпраща мигранти да прекосяват границата на ЕС и ги използва като политическо оръжие. Припомняме ви как започна тази история.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 83 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,56% от извършените тестове. Починали са четирима.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Той е първият човек, излетял в космоса с ракета, за която е платил. Ричард Брансън е Човек на деня на Свободна Европа.

Скоро започва една тъжна олимпиада без зрители. Токио въведе извънредно положение заради COVID-19. Игрите ще минат почти навсякъде без публика.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram