Томислав Дончев: Ще е репресия, ако Гешев поиска имунитета на Борисов

„Тъжно и непродуктивно“ би било Гешев да поиска оставката на Борисов в тази ситуация, смята Томислав Дончев.

„Разбира се, ако Борисов или който и да е политик, е извършил нещо нередно, следва прокуратурата да се задейства. В тази ситуация ще изглежда обаче само и единствено като репресия“, коментира вторият човек в ГЕРБ пред БНТ.

Според Дончев знакът със споменаването единствено на „лицето Бойко Методиев Борисов“ от страна на Гешев е очевиден – намек за властта на главния прокурор, а лицата, които са споменати, да си опичат акъла.

Пълен блокаж на държавността в последните години забелязва народният представител.

„Само си представете как изглежда една държава, в която преди 3 години прокуратурата решава да влезе в президентството да търси нещо, след което президентът казва на главния прокурор, че е мутра. Година и нещо след това действащият министър-председател разпорежда ареста на предишния министър-председател. И година и нещо след това заместник-главният прокурор дава на прокурор главния прокурор. Как ви звучи това? Ужасяващо.“

И Дончев, както Борисов, намира за приемлива и работеща идеята на Христо Иванов за съставяне на „конституционно правителство“, съставено от експерти, чиято задача е да работи за промени в конституцията с ясен хоризонт на живот.

„Запознах се с тази теза и я намирам за смислена и работеща. Но кабинет с ясен мандат, който да свърши 10 конкретни неща, според мен е единственото работещо решение. Ще отида по-далеч – дори кабинет, чиито министър-председател предварително си депозира оставката в НС, ако не свърши 1-2-3-4 от нещата в определен срок – 3 месеца или 6 месеца като гаранция, че това ще се случи.“

Въпрос на инат било обаче от страна на ПП/ДБ да настояват такова правителство да бъде съставено единствено с техния втори мандат. „Не виждам логика ГЕРБ да подкрепи това“, отсече Дончев.


„Промени в Конституцията звучи абстрактно добре като смяна на автомобила, закупуване на жилище и т.н.“, каза Дончев.

„Почти всички, които говорят за промени в Конституцията, не са готови с конкретен текст, който трябва да се измени. Имаме консенсус за това какво трябва да се смени особено по отношение на съдебната система. Всички зависимости по вертикала и хоризонтала да бъдат ограничени. За това са необходими не само промени в Конституцията, но и в законодателството“, коментира още Томислав Дончев.

Той категорично отрече ГЕРБ да има контрол върху копчето „Еnter“ на главния прокурор.

„Интересен въпрос е кой е свързан с този бутон и кой може да го натисне“, допълни Томислав Дончев.


На въпрос може ли главният прокурор да открие скелети в гардероба на ГЕРБ, които да извади, Дончев заяви, че нямат гардероб, нито пък скелети.

Политическата криза

Според Томислав Дончев единственото работещо решение е кабинет с ясен мандат, който да свърши 10 конкретни неща, сред които е отключването на съдебната реформа. Да прокара пътя на България към Шенген и еврозоната, да бъде приет бюджет и да се отпуши европейското финансиране.

„Ще стигна и още по-далеч – кабинет, чийто министър-председател предварително си депозира оставката в Народното събрание, ако не свърши нещата до определен срок“, заяви Дончев.

На въпрос ще чуем ли в понеделник неговото име като част от проектокабинета на Мария Габриел, той заяви, че не бива.

„Имам самочувствието на експерт, но наред с това трябва да си дадем сметка, че съм ярко обагрена политическа фигура. За да бъде един подобен кабинет вид успокоение от политическата криза, в него трябва да са безспорни фигури и ако може, да не всяват такова политическо или обществено разделение“, смята Томислав Дончев./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram