Тийнейджърка с книга възхити в транспорта

Момиче, пътуващо в метрото на София, впечатли жена. Нела Н. останала впечатлена от заниманието и постъпките на младата дама по време на пътуването с градския транспорт. Тийнейджърката запълвала времето си с четене на книга, а преди това без колебание отстъпила и мястото си в мотрисата.

„За първи път видях там тийнеджър, който да чете книга, а да не е на телефона! Сигурно има и други, но аз не използвам транспорта редовно и това ми направи впечатление!„, заявява Нели Н.

Случката, разказана в мрежата, бързо печели положителни коментари, но граждани повдигат и въпроса – Това въобще прецедент ли е? Някои споделят, че ежедневна гледка е млади хора да четат любими заглавия по време на път. Други допълват, че знание от целия свят е достъпно на няколко клика в мобилния телефон.

Не липсват и песимисти, за които подобни малки случки далеч нямат значение, тъй като „целият свят си заминавал“. Вижте публикацията на Нели Н., както и част от мненията на столичани:

„Искам да похваля това момиче, с което случайно се засякох вчера в метрото. За първи път видях там тийнеджър, който да чете книга, а да не е на телефона!

Сигурно има и други, но аз не използвам транспорта редовно и това ми направи впечатление! Освен това стана от мястото си и направи място на сина ми, въпреки че отдавна е на възраст той самият да отстъпва място на жени и възрастни хора„.

„Книга човек може да чете и на телефон. Може и вестника да си прочете на телефона“, пише Лил Ч.

„Това още ли е интересно на някого? Ясно е, че всичко отива по дяволите –  с или без четящи тийнове“, смята Гергана Б.

„Всъщност доста млади хора, включително и аз, четем книги на телефона“, отбелязва Цветина М.

„Имам щастието да познавам доста тийнейджъри, които четат, а почти няма път, в който да вляза в метрото и вътре да няма млад човек, който да чете. По-скоро бих се опитвала да насърчавам младите да четат, отколкото да ги упреквам, че не го правят, без доказателства при това“, добавя Десислава М.

„Не живеем вече в соца, бе хора! Вече всичката информация минава през телефона, не ти трябва да четеш книга в метрото, за да покажеш, че си образован човек“, смята Мира Р.

Докато столичани са разделени в мненията си по темата за четенето и младите, статистиката показва по-подробно нагласите на обществото. Припомняме, че на 8 септември 2022 г, когато е и международния ден на грамотността, бяха разпространени данни за 

книгите  и българските граждани.  Те показаха, че 38% от българите не са прочели нито една книга през последната година.
12% от съгражданите ни бяха на мнение, че няма смисъл от четене. Като бе установена и дългосрочната тенденция, която  е към намаляване броя на активно четящите. Това показаха данните от проучването на „Алфарисърч“, извършено по поръчка на асоциация „Българска книга“.

За тези, които четат, предпочитаният начин остава хартиеният носител (52%). Въпреки, че запазва първото си място, той бележи спад с 15% спрямо 2014 г., когато 67% от анкетираните са заявили, че четат преобладаващо на хартия. Респективно, алтернативните, електронни начини на четене нарастват сумарно от 36.7% на 46.8% – на компютър (20%), таблет или смартфон (9%), електронен четец (6%), слушане на аудиокниги (1%).

Проучването показа, че се запазва  тенденцията най-четящо да е поколението 40 – 60 г.  Показателно е, че делът на средното поколение, което чете художествена литература, е равен на дела на 18-30 годишните, които четат постове в социалните мрежи (по 46%).

 За възрастовата група 18-30 г. ценността на книгите и четенето е изместена основно от занимания в дигитална среда, като гледане на филми, слушане на музика, игри в интернет, прекарване на време в социалните мрежи. Сред тази група, наред с най-възрастните, е регистриран и вторият най-висок дял непрочели нито една книга за последната година.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram