ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ спира временно работа от 21 февруари

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ спира временно работа от утре, 21 февруари, когато изтича договора с Националната електрическа компания. Спирането е временно, информира местното електронно издание Divident като уточнява, че на този етап няма да има съкращения на работни места и има изготвен график за всички 400 работника. Основно те ще бъдат заети с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри, се посочва в публикацията, базира на думите на изпълнителния директор Васил Щонов. Уточнява се, че в момента централата работи с един блок.

„Изтича нашият договор и минаваме на търговски принцип. Когато има добри цени ще работим, а когато няма добри цени, няма да работим. За момента 21 и 22 февруари се очертават като дни, в които няма да има търсене на нашата високо стойностна електроенергия. Ще трябва да спрем и блока, който в момента работи. Когато се появят добри цени ще пуснем отново централата“, цитира изданието думите на Щонов.

По думите на изпълнителния директор, собствениците на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ имат намерение централата да оперира поне още няколко години в зависимост от три неща – решение на държавата, промяната на цената на балансиращата енергия, както и от цената на въглищата.

Основният проблем е, че цената на газа е много евтина и затова цената на произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента. Работим с държавата за това, хората, които са при нас, да бъдат обучени и в други дейности“, каза още изпълнителният директор на централата.

Рудник „Трояново 3“ на Мини Марица Изток досега работеше основно за доставките на въглища за тази централа. В годините назад бяха направени много инвестиции в енергийната мощност край с. Медникарово и тя покрива всички съвременни показатели за опазване на околната среда. Липсата на дългосрочен договор за покупката на електроенергията и високите цени на емисиите квоти са причината ръководството да предприеме консервация на блоковете./3e-news.net/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram