Теменужка Петкова: Удължаваме срока за плащане на битовите сметки за ток

Със заповед на енергийният министър ще се удължи срокът за плащане на битовите сметки за потребената електроенергия. Той ще бъде увеличен с 10 дни, съответно от 20 на 30 дни.

Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет на енергийния министър.

„Приблизително 70% от сметките на битовите потребители са платени в рамките на срока без да има забавяне. 26% от тях са били изплатени в рамките на удължения срок. Това дава добри възможности и показва, че предложената от правителството мярка наистина работи и дава ефект“, обясни Петкова.

По думите и заради навременните плащания и НЕК е разплатила всички свои задължения, защото електроразпределителните централи навреме са извършили плащанията си към националната компания.

„Изводът е, че финансовата система в сектор „Енергетика“ е стабилна. Затова от днес със моя заповед се удължава срока – от 20 той става на 30 дни“, заяви енергийният министър.

Заповедта влиза в сила от днес.

Няма потребители, на които да е спряна електроенергията поради неплащане на сметки, увери още Петкова.

Относно по-високите сметки за топлинна енергия през март, които разбуниха духовете, енергийният министър заяви – това е в компетенцията на Комисията за енергийно и водно регулиране и проверката към момента все още продължава.

„Колегите посочиха, че консумацията е била по-висока заради извънредното поолжение. Хората останаха по домовете си и е нормално консумацията да се е повишила. Потребителите трябва да бъдат спокойни. Всички цени ще се коригират с преизчислението, което КЕВР прави в момента“, увери Петкова.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram