Таско Ерменков, БСП: Кардиналният проблем между президентството и БСП е разминаването в политиките

Не е работа на вицепрезидента Йотова да се занимава с партийно строителство и да дава оценка на ръководството на БСП

„Когато ти от изборите до първия мандат си забавил поне с месец и половина, два,  връчването му и през това време не си провел никакви разговори с партиите, за да се опиташ да бъдеш медиатор, което ти е задължение по Конституция, а не само да връчваш едни укази, които да ти ги връщат обратно. Когато в последния момент връчваш мандата на Българската социалистическа партия под предлога, че тя е най-диалогичната и сега ще направи правителство. Това според мен са едни такива дребни закачки, които не отиват на президентската институция“. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в eфира на NovaNews.

Социалистът посочи, че кардиналният проблем между президентството и БСП, е разминаването им в политиките.  „Не може от една страна ти като президент да казваш: „Аз съм против войната в Украйна“, а от друга страна твоето правителство да гласува и да предлага списък от оръжия, които да бъдат предоставени в Украйна. Няма как ти като президент да говориш, че си социален президент, в същото време обаче твоето правителство, което ти си назначил, да не иска да вкара новия бюджет на държавата“, каза Ерменков и посочи, че в момента хората и институциите получават минус 20% заради инфлацията. 

„Не е работа на вицепрезидента да се занимава с партийно строителство и да дава оценка на ръководството на БСП, защото той трябва да бъде наднационален“, каза още той.

Членът на ИБ на БСП заяви, че БСП е направила всичко възможно да състави правителство, а това, което е отличило левицата от останалите партии по работата по мандата, е, че те не са направили предварителни декларации и програми как ще управляват. „Опитахме се  да намерим онези четири общи приоритета, които в един такъв кризисен  мандат, биха позволили най-малкото  да може да има едно правителство, което да приеме един бюджет и хората да получават доходи, които са в съответствие със сегашното ценово състояние, а не което е било миналата година. Реално 20% обедняваме“, допълни Ерменков.

По думите на Ерменков, БСП опитва да направи първо това, което е по-важно за българския народ: „Да попитаме българските граждани кое им е по-важно – дали войната в Украйна, или войната по пътищата в България и закони, които в момента парламентът не е гледал, а можеше да гледа в това правителство? Дали политическото обсъждане на това какво се случвало през 1930 -1932 г. в Украйна с Голодомора или гладът, който е в България? Това, което е по-важно за българския народ, ние се опитваме да направим. Всичко останало е задкулисие“.

Ерменков бе категоричен, че в  кризисна ситуация, има нужда нещата да се приоритизира и добави, че първите закони, които БСП са внесли в този парламент, са били именно социалните закони. „Това, че те не са влезли в дневния ред на парламента, е въпрос на това, че мнозинството е решило, че въпросът с бюджета, въпросът със социалните закони, не е важен“.

„На лидерската среща ние поставихме  националните приоритети – четирите основни неща:  бюджета, Шенген, Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа. Това, което Борисов говори, са неговата интрига и опит да излезе от изолацията, в която е. Но няма да му се получи, защото ГЕРБ са в изолация и първият мандат го показа“, каза Ерменков и допълни, че ако в бъдещето развитие на един сегментиран парламент, бъдат намерени общите неща, които са в интерес на България, може да бъде съставено правителство.  „Не говорим за коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС-„Възраждане“-„Български възход“ и т.н., а говорим за нещо, което в един краткосрочен период трябва да се направи“, категоричен бе той.

„Полека-лека започва да се забравя, че сме парламентарна република и че правителствата трябва да бъдат излъчвани от парламента“, каза още той.

БСП е готова да разговаря с всички, които споделят ценностите на левицата, но това не означава обединение с ГЕРБ, категоричен бе Ерменков. „Това означава, че сме направили нашата крачка към запазване на парламентаризма в България, защото най-страшното, което в момента се случва – това е рушенето на парламентаризма, рушенето на доверието в него. А когато се опитва да се въведе еднолична власт, авторитаризмът ражда чудовища и историята го е показала“, каза в заключение социалистът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram