Тагарев си призна – жена му му е съдружник с управителя на фирма, която доставя дронове за армията!

Министърът на отбраната Тодор Тагарев отхвърли обвиненията на БСП за конфликт на интереси във връзка с поръчката за дронове за армията.

Висят въпроси около доставка на дронове със съмнения на участие на близки и роднини на Тагарев от фирмата, спечелила поръчката„, заяви Кристиан Вигенин от БСП по време на дебатите по вота на недоверие заради политиката в областта на отбраната и националната сигурност

Тагарев отговори, че съпругата му е съдружник с управителя на фирма „Телесис“, която участва в обединението „Български безпилотни летателни системи“, спечелило поръчката за дроновете. Министърът на отбраната обаче посочи, че жена му от 20 години не е в управлението на „Телесис“ и имала малък дял като съдружник.

Военният министър каза още, че консорциумът бил спечелил конкурса месец преди самият той да стане министър на отбраната. Тагарев изреди, че процедурата е стартирала през 2019 г., през 2020 е била обявена обществената поръчка, а офертите подадени през март 2022. На 3 май т.г., повече от месец преди да стане министър, е бил посочен изпълнителят, заяви министърът.

Той допълни още, че когато през юли заради инфлацията фирмата е поискала актуализиране на сумата, МО, вече под негово ръководство, е отказала.

Тагарев нарече това „публична и персонална атака“ от БСП към него и отрече всякакъв конфликт на интереси. По думите му, ако имаше такъв, то досега социалистите щяха да са сезирали съответните институции, а не да му задават въпрос през парламентарния контрол.

Готов съм с отговора на въпроса на Румен Гечев от два месеца, но неизвестно защо не беше планирано да отговоря устно в продължение на два месеца, отбеляза Тагарев. През това време социалистите публично го атакували, заключи той.

Източник: Труд, Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram