С 30% са поскъпнали здравните услуги

До 30% са поскъпнали здравните услуги, като най-големи са увеличенията в очните клиники и при прегледите без направления при професори и доценти, коментираха експерти. Според медици причината са поскъпналите консумативи, наеми и медицински изделия, които здравната каса не плаща.

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е 50 лева, а при професор без направление цената стига до 700 лева. Лазерните корекции на зрението, за които преди година се плащаха по 1500-2000 лв. на око, вече са по 3000 лв.

“Поскъпването на здравните услуги е с толкова, с колкото е поскъпнал животът. При здравните услуги дори има известно забавяне. Анализаторите икономисти изнесоха данни, че ако поскъпването на живота е с 16%, в здравеопазването за момента се свежда до 8-9%”, коментира пред “Труд news”, Андрей Марков, зам.-председател на асоциацията на частните болници. Той съобщи, че много българи предпочитат да търсят здравни услуги в чужбина. “За миналата година българите са пациенти №1 в Турция. Това достатъчно говори какво се случва с нашето здравеопазване. Болни продават земи, апартаменти, за да заминат. Големият ни проблем е лошото ни здравеопазване и още по-лошата му организация. Парите, които отделяме за здраве, не са много, но и не се разпределят правилно”, категоричен бе Марков.

Директорите на няколко държавни болници в София признаха, че има поскъпване на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат по здравна каса.

Никой не води статистика на какви цени се доставят медицинските изделия на болниците. “При тях няма ценова регулация. Има практика, при която болницата е регистрира свой търговец на едро. Той купува медицинското изделие, примерно на цена 20 лв. от друг търговец на едро и го продава на собствената си болница на цена от 100 лв., формирайки печалба от 80 лв., която не е в болницата”, обясни пред “Труд news” експерт от фармацевтичния сектор.

Очаква се увеличения на цените и на стоматологичните услуги, за които от няколко дни шефът на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков твърди, че изостават от инфлацията. “По данни на НСИ инфлацията е 16%, през февруари инфлацията в денталната медицина е около 8%”, подчерта Шарков и сравни цените на някои основни стоматологични услуги в България с тези в други страни от ЕС. От началото на годината и личните лекари напъват за вдигане на потребителската такса на 8 лв.

Между 30 и 70 лева струват прегледите при специалист в Благоевград, ако пациентът е без направление от личния лекар, показа наша проверка.

Най-ниски са цените – 30 лева в кабинетите на специалистите, но ако трябва да посетиш същия специалист, но в частна клиника, то цената вече скача и стига до 50 или 70 лева. Поскъпването е с около 5 до 10 лева на преглед. Медиците казват, че има сериозно увеличение на разходите им, затова и са завишили цените. Скочили са сметките за ток, защото медицинските центрове плащат по фирмени цени. Повишени са наемите, както и цените на доставчиците на софтуерни услуги.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram