С до 2000 намаляват новородените на година


В Деня на родилната помощ от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поздравиха с празника лекари и акушерки, които макар и в трудно време на здравен риск и недостиг на кадри продължават всеотдайно да посрещат новия живот.

Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи за периода 2015 – 2019 година новородените у нас намаляват с между 1000 и 2000 на година, това посочват в обръщение до медиите от професионалната организация.

В момента у нас акушерките са два пъти по-малко от необходимото, а тяхната средна възраст е 55 години. През тази година Медицинските университети и други университетски звена ще приемат повече първокурсници в специалност „Акушерка“, предвид на това, че специалностите в направление „Здравни грижи“ вече са сред приоритетните за държавата специалности, се посочва още в писмото:

„Надяваме се, че през първата година на третото десетилетие на XXI век ще бъде сложено началото на една благоприятна тенденция да бъдат обучавани повече акушерки, които постепенно ще подмладяват съсловието и ще имат възможности за успешна професионална реализация и кариерно развитие в България“. Това посочват още от Асоциацията./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram