Строителна фирма зазида барелеф на Елин Пелин

Строителна фирма почти зазида барелеф на Елин Пелин – патрон на едноименно училище в район „Западен“. От учебното заведение са подали сигнал до общината, че върху барелефа на писателя е изградена стена от гипсокартон.

Заради абсурдния случай временно ремонтът в училището е бил преустановен, извършена е спешна проверка.

В 90-годишното основно училище „Елин Пелин“ в Пловдив тече ремонт и саниране. Строителните дейности обхванали и ваканцията на учениците. След нея от училището с изненада установили, че върху лицето на патрона им се появила стена.

„Барелефът е полузакрит през пролетната ваканция, когато дойдохме на осми вече беше приключено закриването му“, заяви Татяна Минкова, заместник-директор ОУ „Елин Пелин“ – Пловдив.

От училището информирали общината. Снимки в социалните мрежи разпространили и от гражданската организация „Спаси Пловдив“. От фирмата изпълнител на ремонта обясниха, че се опитали да демонтират барелефа, но не успели, тъй като е гипсова отливка.

„Тук по проект има пожароустойчива стена със съответно пожароустойчива врата. Проектът е съгласуван с главна дирекция „Противопожарна охрана“, допълни Хрони Абаджиев, представител на фирмата изпълнител. Затова изградили стената върху барелефа, който е от години в училището.

„Сигурно от 70-те години, соцреализмът на Сталин. Това не може да бъде, този барелеф не може да има художествена стойност. Барелефът като цяло не ни харесва, да, това е моето мнение“, коментира Хрони Абаджиев.

„Ние си харесваме барелефа, свикнали сме с него“, добави Татяна Минкова, зам.-директор ОУ „Елин Пелин“ – Пловдив. От община Пловдив заявиха, че паметници не се зазиждат и разпоредиха стената да се демонтира.

„Барелефът няма да се пипа, местим стената. Със самите изпълнители се договорихме, така че нямаме проблем в момента“, заяви Костадин Димитров, кмет на община Пловдив.

„Този паметник има своята стойност – духовна, културна, така че оттук нататък този проблем не трябва да се повтаря“, каза още Владимир Темелков, зам.-кмет „Образование“ – община Пловдив.

Около 4,8 милиона лева струва ремонтът на училище „Елин Пелин“. Възложител на проекта е общината.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram