Страхил Делийски: Скоро и оставките няма да вършат работа на Борисов

Това вече е норма – Нено Димов е деветият сменен министър в кабинета „Борисов 3“. Оптимистичното тълкуване е свързано със способността на Борисов да реагира на недобрата работа на определени министри. Песимистичното тълкуване обаче е свързано със способността на Борисов да селектира подходящи хора за министри, каза пред Novini.bg политологът Страхил Делийски. Припомняме, че вчера Нено Димов стана първият арестуван действащ министър в най-новата история на България, а днес следобед прокуратурата му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост.

Има и трета интерпретация – тя е свързана със слабостта на стила на управление на Борисов. Една оставка винаги сваля временно напрежението в определен сектор, но не решава проблем. В този смисъл имаме натрупване на проблеми в почти всеки сектор на управлението, които в един момент стават толкова сериозни, че дори и оставките съвсем скоро няма да имат този ефект на успокояване, в това съм убеден, заяви Делийски.

Другата страна на въпроса е ролята на прокуратурата. Има един своеобразен политологичен закон – колкото по-импотентно е едно управление в решаването на публичните задачи, толкова по-потентни са прокуратурата и силовите институции, които трябва да покажат, че властта е на мястото си. В момента, в който прокуратурата се превърне в ключов политически играч, както е в България, и този случай го доказа, тогава със сигурност това е ясен сигнал, че има голям проблем с българската демокрация. Защото проблемът с водите и боклука е политически, не е проблем на прокуратурата. Той е трябвало да бъде решен от политическите институции, които са избрани да решават тези проблеми. А в случая имахме една откровена политическа намеса на прокуратурата. Това не е никак добър сигнал за демократичните характеристики на българския политически процес. Притеснително е, посочи политическият анализатор.

Според него е малко вероятно случаят с Нено Димов да доведе до влошаване на отношенията между коалиционните партньори ВМРО, чийто кадър е Димов, и ГЕРБ. Отдавна е ясно, че свръхцелта на този кабинет е да се запази в управлението максимално дълго време. Изборите минаха, по-малките партии не са в ситуация, в която да покажат еманципирана политическа физиономия. Мисля, че това няма да доведе до катаклизми в управляващото мнозинство и в кабинета, заяви Делийски.

По думите му няма сигнали, че исканият от БСП вот на недоверие срещу правителството заради провал в политиката на околната среда и водите ще има формален резултат. В същото време не трябва да пропускаме факта, че това е един легитимен инструмент на опозицията да влияе върху политическия процес. Друг е въпросът каква ще бъде ползата от този вот – надявам се тя да не е разчитана в тяснопартиен смисъл от страна на БСП, а в рамките на този вот опозицията да излезе с аргументирана критика и с още по-аргументирани позитивни политически предложения за решаването на проблема, каза още Страхил Делийски.

Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram