Стоянов: Божков ще бъде задържан след завръщането си у нас

МВР е запознато с връщането на бизнесмена Васил Божков у нас и ще си изпълни задълженията по закон. Той ще бъде посрещнат, приведен при прокурор, където ще му бъдат повдигнати обвинения и ще бъде задържан. Това заяви по време на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той присъства на откриването на плоча в памет на убитите, от автобус с мигранти в Бургас. 

„Днес отдаваме почит на двама доблестни служители на МВР, които изгубиха живота си, докато изпълняваха служебните си задължения. 2022 г. е най-трагична и мрачна в историята на вътрешното министерство. Грешки има и то от много хора. Неправилна комуникация и организация на дейността на всички ангажирани структури в борбата с нелегалната миграция. Ситуацията и към момента е изключително динамична. Само за последното денонощие имаме около 800 незаконни опита за преминаване на българката граница. В страната са задържани 80 бежанци. Правим всичко, което зависи от нас. Има много командировани служители. Опитвам да направя промяна”, обясни Стоянов.

Вътрешният министър коментира и реакцията на Президентството за искането за отстраняване на главния секретар на МВР.

„Все още нямаме официален отговор от страна на Радев. От позицията, която видях вчера от Президентството, оставам с убеждението, че той ще реши, без да вземе под внимание всички случаи, които конкретно съм изброил в мотивираното искане до него. Става въпрос за случаи, при които има допуснати множество пропуски от страна на професионалното ръководство, в резултат на което са нарушени координацията, контролът и организацията на всички служби. Това са пропуски, които, ако не бяха допуснати, може би днес нямаше да сме тук заради загиналите полицаи, убиецът на Димитър от Цалапица щеше да е там, където му е мястото, а убитият психолог от София щеше да е жив”, каза още той. Стоянов отказа да коментира има ли напредък по разследването на убийството на Алексей Петров.

На въпрос необходима ли е била толкова сериозна охрана за мача между „Левски” и „Айнтрахт”, министърът каза следното:

„Абсолютно навременна и адекватна охрана от страна на МВР. Вчера имаше няколко масови мероприятия. Имаше информация, че е възможно да възникнат стълкновения между двете агитки и затова се презастраховахме”.

nova.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram