Стефан Янев: Не трябва да има ощетени от зеления преход

Никой не трябва да бъде изоставен, никой не трябва да бъде ощетен в процеса на зеления преход. Това написа във „Фейсбук“ премиерът Стефан Янев.

„Продължава Световната среща на лидерите в рамките на 26-ата конференция на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 26) в Глазгоу. Предстои изказването ми пред държавните и правителствени ръководители, в рамките на което ще очертая българската позиция по повод предизвикателствата, свързани с изменението на климата. Все пак бих искал да споделя своето виждане в това отношение“, написа министър-председателят.

„Дълбоко вярвам, че съхраняването на природата трябва да бъде фундаментален приоритет. Бъдещето не само на нашата нация, но и перспективата на човечеството зависи от способността ни да действаме мъдро и отговорно – тук и сега. В този смисъл опазването на околната среда е цивилизационен избор – необходима инвестиция в пълноценния и здравословен живот на нашите деца и внуци. Правейки го, ние поставяме основите на един по-добър свят за следващите поколения, гарантираме възможността за устойчиво икономическо развитие и даваме шанс и хоризонт на човечеството. Считам, че тази перспектива осмисля усилията, които полагаме, борейки се за климатична неутралност“, написа още той.

„Но постигането на климатична неутралност е цел, която можем да постигнем единствено заедно. В този процес е важно да бъдем прецизни, гъвкави и разумни, съобразявайки се с националните особености на държавите. Никой не трябва да бъде изоставен, никой не трябва да бъде ощетен в процеса на зеления преход. Трансформацията безспорно е необходима, но тя трябва да бъде справедлива, ако искаме в крайна сметка да е и успешна. Затова считам, че скоростта за постигането й не е определяща. Определящи са солидарността, разумният подход и консенсусът, че необходимите реформи трябва да се правят, когато сме готови и когато сме сигурни, че сме защитили националните си икономически и социални системи. Защото съм уверен, че само жизнеспособни икономики могат да се трансформират успешно в контекста на зеления преход“, пише още в поста на Стефан Янев.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram