Според адвокат Менков Борисов е задържан за изнудване

„Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването“. Това заяви адвокат Менко Менков след като се срещна с експермиера Бойко Борисов в ГДНП.

„Няма повдигнато обвинение и не може да има, защото, по българския закон, обвинението може да се повдигне само след писмено разрешение на прокурор, потвърждение. Има задържане за 24 часа по член 72 от Закона за МВР. Основанието за задържан е  посочено – текста от Наказателния кодекс по член 213А – за изнудване, но не пише кое лице е изнудвано от господин Борисов, кога е изнудвано, за какво, как. То дори няма да разследващ полицай. Той така или иначе ще си преспи тук“, заяви Менков на излизане от сградата.

„Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на т.нар. Движение БОЕЦ“, посочи защитникът и допълни, че сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите: 

„Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до Прокуратурата“. 

Менков допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков.

„Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай“, посочи адвокатът.

По думите му инспектор от „Националната полиция“ е издал заповедта за 24-часово задържане. „Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд и ще го направим“, категоричен беше Менков.Очаква се МВР да оповести подробности за хода на започналата операция по сигнали на Европейската прокуратура.Също днес министерството на вътрешните работи да информира прокуратурата за предмета и хода на акцията.

През нощта симпатизанти на ГЕРБ останаха пред сградата на правителството. Определиха случващото се като „преврат“ и „агонията на правителството“.

Малко след 7 часа симпатизантите отново започнаха да се събират. Дойдоха и знакови за ГЕРБ – бившия министър на МВР Христо Терзийски, на енергетиката Делян Добрев, на правосъдието Данаил Кирилов и на културата Вежди Рашидов и много депутати. От  ГЕРБ казаха, че нямат нова информация как протичат разпитите на бившия премиер. Изтъкнаха, не може да се пускат прессъобщения преди да бъде извършена акцията и нарекоха станалото „погазване на демокрацията“. Днес ще се проведе и протест пред МС. Късно снощи Костадин Ангелов призова:

„Да защитим законността и демокрацията в страната и да започнем посока към свалянето на тази тоталитарна власт“.

За мащабна операция на ГД „Национална полиция“ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство по-рано.

Извършени бяха претърсвания и изземвания на много адреси.

Бойко Борисов беше изведен от полицаи от неговия дом след 22.00 часа и беше откаран в Главна дирекция „Национална полиция“, която се намира в „Младост“.

По-късно голяма част от събралите се по-рано тази вечер в Банкя се преместиха пред Главната дирекция на полицията в столичния квартал „Младост“. Дойдоха и други симпатизанти на партия ГЕРБ.

От партия ГЕРБ заявиха на присъстващите пред сградата на ГДНП, че в 09.00 часа ще има организиран протест пред Министерски съвет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram