Спецпрокуратурата: Няма образувано досъдебно производство срещу Василев

Няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев.

Това заяви говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев, цитиран от БНТ. Той припомня, че след промените в НПК от 2017 година, досъдебните производства се образуват за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица.

Така от спецобвинението коментираха твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че разследване за престъпление по служба срещу Василев е било светкавично образувано по сигнал от петролната компания „Инса ойл“.

Припомняме, че от компанията „Инса ойл“ ЕООД обявиха, че подават сигнал срещу финансовия министър Василев, след като той обвини фирмата, заедно с друга – „Сакса“ за паниката с цената на горивата на 2 март. „Инса ойл“ обяви, че преди няколко дни заедно с още компании са били поканени на разговор „на четири очи“ с неясен контекст.

Според компанията Василев публично е признал за уговорка с „фирмата с господстващо положение на пазара“, в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата, като по този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар, което поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

От „Инса ойл“ твърдят, че Асен Василев не е представил никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива, а е пренебрегнал и факта, че по същото време цените на дизела и бензина в Румъния и Сърбия бележат аналогичен скок.

КЗК заподозря наличие на евентуално картелно споразумение между „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“, след като заради слухове за предстоящо поскъпване на горивата на 2 март се извиха огромни опашки на бензиностанциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои бензиностанции цената на горивата е преминала психологическата граница от 3 лева за литър.

Премиерът Кирил Петков по-рано коментира твърденията за действията срещу Василев. Петков определи образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев за престъпление по служба като „просто срам“. На брифинг в Министерски съвет, Петков заяви, че ако новината е вярна, би било пълно безобразие.

„От прокуратурата не успяха да направят досъдебно производство 2 години във връзка с другия казус (с ареста на Бойко Борисов – б.р.). Сега ако тука за няколко часа са успели да направят досъдебно производство по сигнал на една от компаниите, които бяха част от паниката за цените на петрола и горивата в последните дни, това ще е просто очевадна стъпка на прокуратурата какво цели с нейните действия“, коментира Петков.

Кирил Петков се надява да не е вярна новината за Асен Василев, но ако е вярна – „просто срам“.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram