Социалната изолация заради пандемията е увеличила тревожността и семейните конфликти

Социалната изолация заради пандемията е увеличила тревожността сред хората и е причина за конфликтите в семейната среда, показват данните на Контактния център за подкрепа на населението във връзка с последиците от пандемията към Червения кръст.

С наближаването на празниците линиите на Центъра са по-натоварени и все по-вече хора се обръщат за помощ и съвет.

Профилът на клиентите на контактния център за подкрепа на населението във връзка с последиците от пандемията показва, че над 60% от потребителите са жени и голяма част от тях се обръщат с въпроси към психолозите или търсят подкрепа за справяне с дадена ситуация.

Това обясни директорът на Областната организация на БЧК в Пловдив Таня Георгиева:

„Около 70% имат нужда от индивидуални консултации и психолози правят такива индивидуални консултации. Около 30-35% имат нужда от психо-социална подкрепа. Интересно , че и много млади хора започнаха да се обаждат“.

Прави впечатление това, че хората, които са се срещали вече с вируса се притесняват от последствията и какви други заболявания биха могли да се отключат лесно, това каза още Таня Георгиева:

„Млади хора, преболедували хора, които имат затруднена и влошена комуникация с близките си хора. Социалната изолация попречи нормалните връзки от статистиката, която контактният център намира, че се увелича броят на разделите, на конфликтите в семейството. Увеличават се конфликтите между поколенията“.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram